Společnost Třinecké železárny se dlouhodobě věnuje výzkumně-vývojové činnosti. V letech 2004 až 2008 firma řešila projekt se státní podporou Nové progresivní technologické postupy výroby ocelových výrobků, který byl realizován zejména ve spolupráci s VŠB-TU Ostrava a společností Materiálový a metalurgický výzkum.

V rámci tohoto projektu bylo řešeno 13 výzkumných a 28 vývojových podprojektů, které se zabývaly vývojem nových technologických postupů v celém výrobním hutním cyklu včetně environmentální problematiky. V rámci řešení projektů bylo vyvinuto a následně aplikováno 149 nových technologických postupů a 60 nových výrobků s okamžitým ekonomickým efektem.

„Inovovaný a neustále rozšiřovaný výrobní sortiment i nejnovější výsledky aplikovaného výzkumu jsou jedním z faktorů, které umožňují Třineckým železárnám i v období hluboké hospodářské krize využívat své výrobní kapacity, na rozdíl od konkurence, na více než 80 procent,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Jiří Cienciala s tím, že i v oblasti lidského kapitálu došlo k výraznému zvýšení našeho znalostního potenciálu. „Řešení výzkumných projektů v tak značném rozsahu a v mnoha případech i s okamžitou návratností by však nebylo možné bez participace státu v rámci pravidel Evropské komise,“ doplnil.

Posílení vývoje

Před dvěma roky se staly součástí skupiny Třineckých železáren dvě výzkumně-vývojové společnosti: Materiálový a metalurgický výzkum v Ostravě a VÚHŽ v Dobré. Tyto dvě nové akvizice významně posílily výzkumně-vývojové kapacity třinecké skupiny. Společnost Materiálový a metalurgický výzkum se podílí na řešení výzkumně–vývojových a technologických projektů ve výrobních společnostech skupiny. Své služby ale rovněž poskytuje dalším hutním či strojírenským firmám v regionu a také v zahraničí.

Společnost Materiálový a metalurgický výzkum splňuje od loňského roku tzv. statut Výzkumná organizace dle rámce společenství EU a řeší tzv. výzkumný záměr v rámci institucionálního financování základního výzkumu v České republice. Tento statut umožňuje společnosti nabídnout výhodnou spolupráci zájemcům z průmyslu při řešení výzkumně-vývojových projektů, které jsou řešeny v rámci účelové podpory poskytované v České republice.

Třinecké železárny si uvědomují významnou roli technických vysokých škol v oblasti výzkumně-vývojových činností. V zájmu dalšího posílení výzkumně–vývojové spolupráce proto nabídly VŠB-Technické univerzitě v Ostravě desetiprocentní podíl na základním kapitálu ve své dceřiné společnosti Materiálový a metalurgický výzkum. V praxi se tak realizuje v České republice ojedinělý projekt propojení základního a aplikovaného výzkumu s průmyslovou sférou.

Příkladem další spolupráce v oblasti materiálového a metalurgického inženýrství je také skutečnost, že VŠB-Technická univerzita a společnost Materiálový a metalurgický výzkum společně letos podaly do Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace projekt Regionální materiálově-technologické výzkumné centrum. „Tento projekt si klade za cíl dále posílit výzkumně-vývojové kapacity, které pomohou zvýšit konkurenceschopnost firem Moravskoslezského regionu, hlavně v oblasti strojírenského, hutního, automobilového a energetického průmyslu. Projekt je orientován na vývoj materiálů a technologií pro další inovace, které povedou k zavedení do výroby nových, konkurenceschopných výrobků s vysokou přidanou hodnotou“, říká výkonný ředitel společnosti Materiálový a metalurgický výzkum Jaroslav Pindor.

VŠB-Technická univerzita v Ostravě nyní připravuje projekt pod názvem IT4Inovations, který chce podat do Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, prioritní osa 1 – Evropská centra excelence. „V minulých dnech jsme VŠB-TU vyjádřili svou podporu tomuto projektu, když hlavně v oblasti supercomputingu pro průmysl, v modelování a vyhodnocování technologických problémů včetně výpočtů pro materiálové inženýrství, vidíme přínos pro Třinecké železárny a skupinu jejich společnosti. Zejména v období hospodářské recese stoupá význam aplikovaného výzkumu pro jeho rychlou zpětnou vazbu jak na výrobu, tak na zákazníka,“ dodává Cienciala.