Dědek byl již od února 1999 do února 2005 viceguvernérem ČNB. Podle zákona o ČNB tak může být jmenován ještě na jedno šestileté období. Zákon totiž neupravuje, že musí být člen bankovní rady ve funkci dvě období za sebou. Národním koordinátorem zavedení eura se Dědek stal v březnu 2007.

Zeman se o Dědkovi zmínil v souvislosti s dotazem slovenského velvyslance v ČR Petera Weisse ohledně zavedení eura v ČR. Zeman zopakoval, že Česko by mělo do eurozóny vstoupit až poté, co z něj vystoupí Řecko, aby země nemusela platit za řecké dluhy.

Zeman dnes jmenoval člena bankovní rady a bývalého premiéra Jiřího Rusnoka (55) guvernérem České národní banky (ČNB). Ve funkci od července nahradí Miroslava Singera, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován.

Minulý týden Zeman jmenoval od července novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46).

Oldřich Dědek je stoupencem přijetí eura

„Od těchto dvou Dědka odlišuje to, že je mnohem výrazněji spjat s akademickou sférou, nikoli se sférou privátně-finanční. V tomto lze spatřovat další Zemanovo vyvažování," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Dále upozornil, že málokterý tuzemský ekonom je tak dlouhodobě konzistentním a přesvědčeným stoupencem přijetí eura jako Dědek. „Po dnešku je zřejmější, že novou, ´Zemanovu´, bankovní radu nebude od té, kterou jmenoval ještě předchozí prezident Klaus, odlišovat ani tak odpor k intervencím jako spíše odpor k dalšímu oddalování přijetí eura," dodal.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.