Už letos na jaře se poplatky za používání mobilních telefonů v jiné zemi Evropské unie snížily a v červnu příštího roku mají v zásadě zmizet úplně. Věc se už pro některé politiky v unii stala tématem, na kterém se snaží demonstrovat konkrétní přínosy EU pro občany členských zemí.

Kompromisní podoba návrhu pravidel pro velkoobchodní roamingové trhy odsouhlasená dnes členskými zeměmi stanoví strop pro poplatky, které si navzájem hradí operátoři za hlasová volání, textové zprávy a za využívání datových služeb jejich zákazníky v jiné zemi.

Dobré dojednání cen pro velkoobchod je podle náměstka českého ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bártla zárukou, že se roaming v příštím roce skutečně podaří bez komplikací ukončit. Dosažená dohoda je podle něj z českého pohledu rozumným řešením, založeným na studiích cenových řešení a nákladů pro operátory tak, aby nebyl ohrožen jejich dlouhodobý rozvoj.

Cílem je podle slovenského předsednictví zajistit hladký konec roamingu v celé unii i přesto, že používání mobilních služeb, podoba cest do zahraničí i cenové hladiny se napříč zeměmi unie výrazně liší. Pravidla se podle tiskové zprávy slovenského předsednictví EU snaží zachovat pobídky pro operátory, aby dál investovali do rozvoje sítí, a také zajistit, že nebude pokřiven trh.

Poplatky za datové přenosy

Dnešní dohoda členských zemí předpokládá postupně klesající výši velkoobchodních poplatků za datové přenosy od 0,01 eura (0,27 Kč) za megabyte v polovině příštího roku po 0,005 eura (0,13 Kč) v polovině 2021. Podle tiskové zprávy to odráží předpoklad, že reálné náklady na zajišťování roamingových služeb budou v unii v příštích letech klesat. Členské země upozorňují, že využívání dat je v celé věci klíčovým prvkem, neboť právě potřeba datového připojení z mobilních zařízení v posledních letech strmě vzrůstá - a s koncem plateb za roaming se to stane i v případě využívání chytrých telefonů v zahraničí.

Pro hlasová volání je strop 0,0353 eura (0,95 Kč) za minutu, pro textové zprávy 0,01 eura (0,27 Kč) za zprávu. U dat zastropování představuje pokles až o 83 procent, u sms zpráv o polovinu a u volání o pětinu.

Pokud operátoři nebudou schopni pokrýt své náklady, mohou požádat svůj vnitrostátní regulační orgán o povolení účtovat ke stropům příplatek. Ale i tehdy nesmí celkový velkoobchodní poplatek za data přesáhnout 0,0085 eur za megabyte.

Evropská komise má každé dva roky vyhodnocovat, jak věc funguje.