Kartel OPEC se minulý týden dohodl na vlastním snížení těžby ropy o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně, aby omezil nadbytečné dodávky na trh a podpořil cenu suroviny. OPEC zároveň pracoval na tom, aby se přední nečlenské těžařské země k jeho kroku připojily a snížily produkci o dalších zhruba 600.000 barelů denně. Rusko již minulý týden uvedlo, že těžbu sníží o zhruba 300.000 barelů denně.

Celkově by tak dodávky ropy na světový trh měly klesnout o téměř 1,8 milionu barelů denně. Od konce roku 2014 překračuje těžba spotřebu podle odhadů analytiků o jeden až dva miliony barelů denně.

"Je to naprosto historická schůzka… Podpoří to světovou ekonomiku a některým zemím OECD to pomůže k dosažení jejich inflačních cílů," řekl už dopoledne generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo. Šéf kartelu tím odkazoval na to, že omezení těžby výrazně zvýší ceny ropy, a tím zdraží řadu dalšího zboží. To ve vyspělých zemích zvedne inflaci, která je už řadu let hluboko pod inflačními cíli centrálních bank.

Vedle Ruska přislíbily omezení těžby Ázerbájdžán, Bahrajn, Bolívie, Brunej, Rovníková Guinea, Kazachstán, Malajsie, Mexiko, Omán, Súdán a Jižní Súdán. Mexiko přispěje k omezení těžby 100.000 barely, Kazachstán přidá 50.000 barelů.

Ceny ropy vzrostly o více než 15 procent

Ceny ropy v reakci na dohodu OPEC o omezení těžby vzrostly o více než 15 procent a zaznamenaly nejprudší týdenní nárůst od roku 2009. Tento týden ale ceny z maxim o několik procent sestoupily, protože na trhu se rozmohla skepse vůči naplňování dohody.

Pozornost trhu se nyní zaměří právě na to, jak signatáři dohody budou sliby snižování těžby naplňovat. OPEC má dlouhodobý problém v tom, že řada jeho členů své těžební kvóty nerespektuje. Ze 13 zemí kartelu byly navíc z omezení těžby vyňaty Nigérie a Libye a vedení kartelu dlouho přesvědčovalo Írán a Irák, aby se vůbec k dohodě připojily. OPEC i Rusko minulý měsíc zvýšily těžbu na rekordní maxima.

Hlavní zátěž plnění dohody bude ležet na Saúdské Arábii, která je vedle Ruska největším těžařem na světě. Rijád by měl svou produkci snížit o téměř půl milionu barelů denně a svým zákazníkům v USA a Evropě již podle zdrojů z trhu sdělil, že od ledna jim omezí dodávky. O omezení dodávek své odběratele informoval i Kuvajt a Spojené arabské emiráty.