České zemědělství mele z posledního. Za celý loňský rok se tržby farmářů propadly o dvacet miliard korun. Na trhu jsou miliony tun neprodejného obilí, se kterými se měly krmit dnes již vybité chovy. Zemědělci varují: Jestli se situace nezlepší, ceny potravin půjdou prudce nahoru.

Dvě miliardy papírového zisku

„Udělali jsme si první předběžné propočty a ty hovoří o propadu tržeb v řádu dvaceti miliard korun. Jen u obilí to bude desetimiliardová ztráta a u mléka šestimiliardová,“ prohlásil šéf Agrární komory České republiky Jan Veleba.

Papírově podle něho zemědělské firmy přesto za uplynulý rok vykáží zisk, a to mezi jednou až dvěmi miliardami korun. Má ale jít jen o nepodložené údaje, které neodrážejí realitu. „Často se jedná o umělá čísla, protože kdyby se farmáři dostali účetně do ztráty, žádná banka by jim už nepůjčila. Nadhodnocují se třeba zásoby obilí, či se rozpouštějí finanční rezervy z předchozích let,“ vysvětluje Jan Veleba.

Jeho domněnku podporují samotná statistická data, třeba ceny obilovin se meziročně snížily téměř o polovinu. Zatímco v říjnu 2008 se cena potravinářské pšenice pohybovala okolo čtyř tisíc korun, v roce 2009 už to bylo zhruba dva a půl tisíce.

České farmy jdou „zugrunt“

Největší ránu dostali producenti vepřového masa. Stav prasat se totiž kvůli nerentabilitě chovů snížil mezi roky 2004 a 2008 skoro o čtvrtinu a mezi roky 2008 a 2009 o další pětinu. Výsledkem toho je, že prasata musíme do země dovážet, i když jsme ještě donedávna byli na dovozu masa prakticky nezávislí.

Čekejte zdražení potravin

Například zemědělské družstvo v Bohuňovicích na Olomoucku ročně produkovalo pět tisíc vepřů. Vloni ale s chovem nadobro skončilo. „Chov prasat je ztrátový, proto jsme jej úplně zrušili a rozhodně jej ani obnovit neplánujeme,“ řekl nedávno Deníku Miroslav Hampl, vedoucí živočišné výroby družstva.

Podle farmářů tragický stav českého zemědělství bude mít nepříjemné dopady i na samotné spotřebitele. Ceny potravin zřejmě v dohledné době vzrostou. „Proč je míra inflace tak nízká? Protože cena zemědělských produktů je taková, jaká je. Zemědělství na sobě nese hlavní díl dopadů krize,“ zdůrazňuje Veleba.

Zvyšovat ceny budou i obchodníci

Přitom zdražení potravin nevyloučil ani šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Ten před časem Deníku uvedl: „Ceny se budou držet dole ještě v prvním čtvrtletí, ale pak zřejmě dojde k jejich zvýšení… Prostě nelze držet cenovou úroveň, jaká byla v roce 2009. Náklady jdou nahoru a z marží, jak u obchodníků, tak u zpracovatelů, se nedá přežít.“

Před zemědělci stojí ale ještě jedna hrozba. Na půdě Evropské unie se začíná hovořit o oddálení termínu, kdy by se mohly vyrovnat dotační podmínky mezi starými a novými zeměmi EU. Původně mělo k vyrovnání dojít s rokem 2013, teď se podle Jana Veleby uvažuje o rocích 2018 či dokonce 2020.