Zemědělci na Klatovsku prozatím žádnou další protestní akci nechystají. Vláda totiž  zrušila svoje nedávné rozhodnutí, které učinila přesně v den jejich  masového protestu a jímž škrtla vratku spotřební daně na zelenou naftu. Nově ale schválila, že v příštím roce budou zemědělci získávat vratku spotřební daně alespoň  ve  výši 40 %.

„Pokud vláda chce, aby český zemědělec byl konkurenceschopný, musí mu umožnit stejné podmínky, jako mají zemědělci v ostatních zemích EU. Konkrétně na zelenou naftu dostáváme příspěvek nejnižší v celé unii. I když vše dopadlo jinak než jsme si přáli, je třeba lidem stále vysvětlovat,   proč protestujeme, a proč se nám současná situace nelíbí. Bojujeme proti zdražování českých potravin. Protesty v našich městech a obcích ale nic nezmůžeme," říká Václav Šmat z Výrobně obchodního družstva Velký Bor.

Pokud by od roku 2013 přišli o zelenou naftu, mělo by to pro některé podniky v regionu fatální následky.

„Mnohá družstva by se tak dostala do velkých finančních a existenčních  problémů," dodal Šmat.

Zachování vratky spotřební daně zelené nafty alespoň ve výši 40% ale zemědělci vítají.

„Dnes vidíme, že protestní akce, kterou jsme zpomalili dopravu naší technikou v celé republice, se téměř minula účinkem. Mnozí zemědělci jsou s aktuálním rozhodnutím vlády spokojeni, je prý lepší dostat zpět alespoň 40% nákladů, než nic. Přesto budeme svoji další pozornost soustřeďovat na to, aby byl naplněn slib premiéra Nečase, že další vývoj  v zemědělské oblasti od roku 2014 nezhorší existenční  podmínky pro české zemědělce," vysvětluje aktuální situaci po protestních akcích v zemědělství  předseda Krajské agrární komory Plzeňského kraje  Jaroslav Šíma.

Zemědělci v regionu mají na celou situaci rozdílné názory. Jedni protestním akcím věřili jako poslední šanci, jiní je už předem zatracovali.

Zemědělci se prý nyní zaměří také na jednání o dokončení posílení svých  rozpočtů pro rok 2012, dále na jednání o struktuře rozpočtu na rok 2013 a na vyjednávání konečné podoby reformy státní zemědělské podpory pro léta  2014 až 2020. Za tímto  účelem se uskuteční další jednání prezidenta Agrární komory Jana Veleby s ministrem zemědělství Petrem Bendlem,  ministrem financí Miroslavem Kalouskem a poté jednání s premiérem Petrem Nečasem. Teprve po těchto jednáních se zemědělci rozhodnou, zda budou v protestních akcích i nadále pokračovat. Protesty jsou pro ně prý  až tou poslední variantou.