„Během jednoho až dvou let vyrostla spousta různých skladů u zemědělců. Díky tomu, že společnost Agrofert v podstatě skoupila všechny podniky ZZN. Někteří staví daleko větší kapacitu, než potřebují,“ řekl například Jaroslav Knopf, zástupce firmy Allium CZ, která patří k producentům zemědělského zboží.

Těžké rozhodování

Situaci potvrdil i předseda Zemědělského svazu ČR na Kutnohorsku Antonín Šárovec. „Ceny obilí jsou bohužel nejnižší v době sklizně a tihle velcí nákupci toho využívají. Zemědělci nemají sklizeň kde uskladnit, odvezou ji nákupci za nižší cenu. Ten vydělává stovku na metráku a prodává to o hodně lépe a se ziskem, aniž by měl starost s prvovýrobou­,“ řekl.

Jak dodal, zemědělci mají před sebou těžké rozhodování. „Ekonomická krize ještě neskončila, banky musí poskytnout úvěry. Dostatek finančních zdrojů je zásadní problém. Brusel a program rozvoje venkova sice budování těchto skladů podporuje, ale investice je to opravdu vysoká. Když to stojí padesát milionů korun, dostanete dvacet milionů dotaci, a pořád ještě třicet milionů musíte někde sehnat,“ poznamenal Antonín Šárovec.

Na nové sklady nejsou peníze

K podnikům, které už své nové sklady vybudovaly, patří ZOS Kačina, ZDV Krchleby a ZOD Potěhy. „Potřebují to ale ještě Pertoltice, Červené Janovice, Zbizuby, Úžice či Zbýšov. Chlístovice už vlastní Agrofert,“ doplnil Šárovec. Například ředitel podniku ZAS Zbizuby Jiří Tvrdík potvrdil, že problém jsou finance. „Nové sklady jsme nepostavili, ani to v současné době neplánujeme. Obilí, pokud ho skladujeme, máme ve starých „halových“ skladech. Na ty nové nejsou peníze,“ uvedl. „V posledních pěti letech jsme vybudovali dostatečnou kapacitu, takže máme moderní sila včetně čističky, sušičky. Nemáme problém,“ hovořil zcela opačně ředitel společnosti ZOD Potěhy Josef Hlava.

Trend rozšiřování zemědělských areálů se ale příliš nelíbí „nezemědělcům“. Starosta Svatého Mikuláše Miroslav Pavlík okomentoval vztah obce k areálu ZOS Kačina, který se nachází na jejím katastru. „Zemědělci tu suší obilí, mají tady věže. Vím, že někde to dělat musejí, ale hezky to nevypadá. Teď staví ještě bioplynovou stanici, zrovna na horizontu nad Mikulášem. Je důležité, aby po obvodu stavby vysázeli rychle rostoucí dřeviny, aby pohled od Svatého Mikuláše na ten jejich objekt byl lepší. Nehledě na to, že stromy budou částečně tlumit hluk. Zeleň je jediné řešení,“ řekl starosta s tím, že z případného zápachu Svatomikulášští obavy nemají. „Na biostanici jsme se byli podívat v Německu, a o ten zápach by ani nemělo jít, pokud bude vše udělané poctivě podle projektu,“ dodal.