VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zemědělci se rozhodli prodávat ze dvora

Domažlicko - ZOD Mrákov se začalo chovat ekonomičtěji, jde tím zároveň vstříc novým trendům.

26.1.2011 1
SDÍLEJ:

Z NOVÉ PORÁŽKY V MRÁKOVĚ. Za asistence pracovníků Krajské veterinární správy Plzeň byla uvedena do tříměsíčního zkušebního provozu.Foto: archiv ZOD Mrákov

Své produkty lépe zhodnotit a zároveň nabídnout lidem kvalitní čerstvé maso se rozhodlo Zemědělské obchodní družstvo Mrákov. Počáteční investici ve výši kolem 2,5 milionu korun, která umožnila družstvu rekonstrukci a rozšíření vlastní porážky, podpořil zhruba z jedné třetiny Zemědělský intervenční fond.

„Rozhodovali jsme se, zda prostory porážky, které už neodpovídaly současným požadavkům, obnovíme. Nakonec jsme se pro tuto investici rozhodli. Naším cílem je část produkce prodat takzvaně ze dvora, lépe ji zhodnotit. Vyžádal si to nejen fakt, že prodej živých zvířat jinému zpracovateli pokryje často pouze náklady, ale i to, že se chceme přizpůsobit dnešním moderním trendům, což je prodej přímo ze dvora. Ten je mimo jiné i větším přínosem do ekonomiky družstva,“ vysvětlil předseda Josef Jírovec s tím, že počinu předcházel souhlas Krajské veterinární správy Plzeň.

Zatím na zkoušku

„Provoz, kde můžeme porážet prasata i skot, jsme otevřeli za asistence pracovníků krajské veterinární správy minulý týden. Zatím se jedná o tříměsíční zkušební lhůtu, po které bude vše zkontrolováno, zda odpovídá předpisům,“ dodává předseda družstva.

Zvířata, která v Mrákově porážejí, jsou z jejich chovu, jsou krmena směsí vyrobenou ve vlastní míchárně z plodin rovněž vypěstovaných mrákovskými zemědělci.

„Porážka bude sloužit pro naši potřebu, ale její kapacita dovolí porážet i pro případné zájemce z okolních družstev. Na starosti ji má náš hlavní zootechnik Jan Randa a věřím, že ze zkušebního provozu plynule přejdeme do klasického. Zemědělská prvovýroba tak bude mít možnost lépe zhodnotit svá zvířata,“ dodává Jírovec.

Družstvo hospodaří na 2 500 hektarech zemědělské půdy, z toho je skoro tisíc hektarů trvalých travních porostů. Na orné půdě pěstuje hlavně plodiny, které slouží jako krmivová základna. V živočišné výrobě má družstvo uzavřený obrat stáda, veškerá telata jdou tedy zpět do chovu. Z krav jsou dojnice a býci jdou po vykrmení na porážku.

Další plány mrákovských zemědělců

Zmíněná ´družstevní jatka´ však nejsou jediným záměrem mrákovských zemědělců, jak v dnešní složité době obstát.

„Dnes je populární prodávat ze dvora, proto uvažujeme i o výrobně uzenin. Rozhodně si myslím, že máme co nabídnout, neboť by to měly být uzeniny převážně z masa, nikoliv často prodávané s přídavkem sóji a jiných příměsí. V červnu proto hodláme požádat o dotaci, která by nám pomohla s prvotní investicí do zařízení výrobny, které je poměrně drahé,“ zakončil předseda.

Autor: Milena Cibulková

26.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
1 13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Po šesti dnech a nocích permanentního přímého přenosu se národ dočkal. Nejslavnější vězeň Jiří Kajínek, několikrát trestaný recidivista a odsouzený dvojnásobný vrah, se konečně dostal na svobodu. A opuštění vězení by lépe než Kajínek nezvládla ani Paris Hiltonová, která před lety také musela za katr. Vyšel postarší chlapík, jehož nadprůměrná muskulatura zářila téměř stejně jako již proslulé tílko. Dav čekatelů před věznicí si s ním udělal selfie, veřejnoprávní i další televize celou chvilku přenášely naživo a celý kolotoč zájmu o Kajínka nebere konce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies