Praxi takzvaných křížových kontrol, neboli cross-compliance, schválili poslanci v prvním čtení v rámci novely zákona o zemědělství, která by měla platit od příštího roku. Pro zemědělce to konkrétně znamená, že pokud případná kontrola nebude spokojena a najde nějaká pochybení, mohlo by to mít vážné finanční dopady. Výsledky kontrol totiž budou mít, kromě sankcí ve správním řízení, přímý vliv na dotace.

„V případě nedbalosti se u prvního přestupku jedná o sankci do 5% z celkové dotace, v případě opakovaného nedbalostního přestupku o sankci maximálně do 15% z celkové výše dotace. V případě hrubého úmyslného porušení se může postih pohybovat mezi 20 – 100%,“ vypočítává mluvčí ministerstva zemědělství Petr Habáň.

Samotné zemědělce ale kontroly děsí. Říkají, že pokud budou příliš přísné, většina z nich neprojde.

„Myslím si, že je to opravdu velký problém, a to jak pro nás, tak pro ostatní zemědělce,“ říká například předseda Zemědělského družstva vlastníků Štěchovice Václav Bulín. „Bude hlavně záležet na tom, jaký kontrolor bude kontroly provádět. Jestli půjde o člověka, který pracoval v zemědělství, může být daleko benevolentnější než úředník, který s praxí neměl co dočinění. Řekněme si upřímně, když někdo bude chtít najít chyby, najde je vždy,“ uvedl.

To, co se má u zemědělců konkrétně kontrolovat, by měl rozšířit vládní návrh, který novelu ještě doplní o 79 konkrétních bo­dů.