Poprvé vnovodobé historii se rozhodli kzahájení společné masivní kampaně na podporu českých potravin. Počínaje dneškem se tak na do oběhu mezi poštovní schránky, supermarkety, nebo čekárny lékařů dostalo přes půl milionu letáků, které upozorňují spotřebitele na zdravější potraviny zdomácí produkce. „Lidé si musí uvědomit, že české potraviny jsou zdravější, protože jsou méně hnojeny a je na ně větší kontrola. Například díky vstupu do EU museli naši producenti splnit přísné normy, které staré členské země naplnit nemuseli,“ zdůraznil šéf Agrární komory Jan Veleba.

Zemědělcům ivýrobcům potravin vadí levné dovozy zciziny, které zavání dumpingovými cenami a samotnému spotřebiteli nepřináší inzerovanou kvalitu. Navíc čísla odovážených potravinách jsou podle Potravinářské komory rok od roku více alarmující. „Vtuzemských obchodech už nyní dosahuje podíl zahraničních potravin 40procent a do dvou let by se mohl zvednout až na 50procent. Vpřípadě masa je ale už nyní vněkterých diskontech podíl zahraniční výroby stoprocentní,“ řekl Deníku prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Čeští zemědělci chtějí vsadit zejména na kvalitní výrobu, protože tuzemský trh podle nich zaplavuje nekvalitní zboží zPolska či Řecka. Například tuzemští ovocnáři mají daleko nižší normy na postřiky: zatímco na hektar ovocného sadu může domácí zemědělec použít jen 5kilogramů chemického postřiku, rakouský ovocnář spotřebuje na tu samou plochu 12kilogramů postřiku.

Pozor na falešné sýry

Potravináři radí domácím spotřebitelům pečlivě sledovat na etiketách složení zboží a zemi původu. VČesku se totiž čím dál častěji objevuje zboží, které klame zákazníka. „Častý je výskyt čokolády, která téměř neobsahuje kakao a vposlední době se rozmohla ináhražka sýru nazvaná Eidam Alternativ,“ uvedl Toman. Zvláště posledně jmenovaný výrobek vypadá na první pohled knerozeznání od klasického sýru. Je dokonce žlutější, ale místo zmléka je vyroben zoleje. „Nejenom, že chutná jako strava pro kosmonauty, ale obsahuje inezdravé mastné kyseliny a ochucovadla,“ uvedl Toman. Vyjma náhražky sýrů podle potravinářů existují iznačné problémy sdovozem másla. Domácí produkty standardně obsahují 80procent mléčného tuku, zahraniční však stěží dosahují 60procent tuku. „Dlouho unás převládal názor, že co je ze zahraniční, je lepší. Tohle ale už dávno neplatí,“ uzavřel šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek.

 

Jak unás roste dovoz potravin

Maso rok 2007 11,14mld. Kč
Maso rok 2006 9,91mld. Kč
Máslo rok 2007 1,23mld. Kč
Máslo rok 2006 0,82mld. Kč
Sýry rok 2007 4,45mld. Kč
Sýry rok 2006 3,81mld. Kč

Jan Klička