VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zemědělcům rostou náklady, porostou i ceny pečiva a potravin

Klatovsko - Se slunečným a teplým počasím odstartovaly na Klatovsku jarní práce. Zemědělci na Klatovsku při nich sčítají také škody po zimě. Mrazy totiž nadělaly velké problémy na polích.

25.3.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Miroslav Kucei

„Řepka na některých polích je doslova zdecimovaná. Podobné to je s ozimou pšenicí  a ječmeny.  Řepku proto přihnojujeme, teď na ni do polí vjedeme podruhé s kapalnými hnojivy v kombinaci s potřebným ošetřením. Přihnojujeme také ozimé pšenice a ječmeny. I ty jsou ve svém růstu zpožděné, ale příroda si s tím poradí,“ říká předseda Rolnického družstva Úhlava Dolany Josef Balín.

Také Václav Šmat z Výrobně obchodního družstva Velký Bor potvrzuje, že uplynulá zima dala zemědělcům hodně zabrat. „Mrazy a holomrazy, které trvaly v kuse  čtrnáct  dnů,  nám udělaly na polích takovou škodu, že musíme nyní ozimy zaorat. Na jejich místě vysejeme jarní ječmeny,“ vysvětluje zemědělec, který je ale s jarním počasím zatím spokojený.

Počasí v těchto dnech je pro přípravy jarních prací jako stvořené. „Pole jsou vyschlá a zemědělci  do nich mohou vjet s těžkou technikou,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová. „V těchto dnech se chemicky různými postřiky ošetřují ozimy a řepky, zahnojuje se pod kukuřice, a hlavně, odstartovaly přípravy na jarní práce,“ pokračuje Jandová.

Připravuje se půda pro setí jařin, a to jarních pšenic, jarních ječmenů a ovsa. „Čím dříve se zasejí, tím lépe,“ hodnotí situaci Balín. „Zatím máme normální průběh jara a já věřím, že vydrží i v příštích dnech, aby se jarní práce stihly,“ pokračuje Šmat.

Uplynulá zima, škody a jarní práce přidělávají zemědělcům starosti. Zvyšují se jim oproti loňsku  provozní náklady. Na tom mají svůj podíl i zvyšující se ceny vstupů. „Rostou ceny všech nákladů, ceny nafty,  energií, hnojiv a krmných směsí. To by mohlo být kompenzováno ohlášeným zvýšením výkupních cen  řepky i pšenice v letošním roce,“ myslí si  Balín.

Ceny hnojiv a krmných směsí se v obchodech zvyšují i pro maloodběratele.

Zatímco zemědělcům by se mohlo blýskat na lepší časy v podobě vyšších výkupních cen, jejich nárůst se ale zákonitě musí odrazit  na cenách pečiva i některých potravin, což nelibě ponesou především spotřebitelé.

Autor: Ludvík Pouza

25.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

EET ilustrační foto

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Pohledem Realistů: Naše ambice jsou realistické

V minulých dnech jsme začali s představováním naší strany. Máme za sebou Prahu, Ostravu a Brno, další místa nás čekají. Svým příznivcům i široké veřejnosti podrobně vysvětlujeme svá východiska, plány i cíle. I naše ambice. 

Zrychlíme převody peněz, plánují banky

Místo pár sekund trvá platba na účet v jiném finančním ústavu až dny. Rýsuje se změna.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies