Pařík se narodil v roce 1941 ve Zlíně v podnikatelské rodině, která v Napajedlech vybudovala továrnu na výrobu zemědělských strojů Slavia/Bří Paříkové. Poté, co komunistický režim rodině v roce 1948 znárodnil továrnu i rodinnou vilu, emigrovali Paříkovi do Francie.

Po absolvování filozofické fakulty na pařížské Sorbonně pracoval Pařík na francouzském velvyslanectví v USA. Po návratu do Evropy s bratrem Markem vybudovali v Belgii firmu na recyklaci kovů a v roce 1980 potravinářskou společnost Avieta. Po roce 1989 se oba bratři vrátili do Československa, kde založili společnost Delta Pekárny, z níž fúzí se společností Odkolek vznikla skupina United Bakeries patřící k největším subjektům ve střední Evropě.

O koupi United Bakeries usiloval majitel největšího českého agropotravinářského koncernu a současný ministr financí Andrej Babiš. Koupi však v létě 2012 zhatil slovenský Protimonopolní úřad. European United Bakeries následně v listopadu 2012 informovala, že jednání o prodeji svých pekáren s Babišem definitivně ukončila.