Na celkovém počtu lidí s živnostenským listem mají ženy podíl 35 procent. „Tyto statistiky zkresluje vývoj v 90. letech, kdy si živnostenské oprávnění zřizovali především muži. V posledních čtyřech letech ale podíl žen na nově vydaných živnostenských listech dosahuje stabilně kolem 40 procent," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejvíce žen mezi živnostníky je v Praze (36,9 procenta), Moravskoslezském kraji (36,2 procenta) a Středočeském kraji (35,1 procenta). Nejméně jich je na Vysočině (32 procent).

Muži si stejně jako ženy nejčastěji zřizují živnostenské oprávnění pro zprostředkova­telskou činnost. Pak se ale jejich obory rozcházejí. Muži podnikají ve stavebnictví, restauracích, dopravě a opravnách automobilů. Ženy se zaměřují na činnosti související s péči o tělo, provoz restaurací, účetnictví a překladatelství.

V předchozích studiích Bisnode zjistila, že roste také podíl žen mezi majitelkami firem nebo top manažery.

„Můžeme potvrdit, že i naše společnost zaznamenává růstový trend v počtu aktivně podnikajících žen. Některé z našich klientek se přitom věnují i činnostem dříve vyhrazeným právě mužům, například v oboru letecké techniky apod. Lze však říci, že nejde o nijak dramatický vývoj, nýbrž spíše právě o plynulé směřování k vyváženému stavu," uvedl Michael Dobrovolný z firmy Smart Companies, která se zabývá zakládání firem.