Výrazné zlepšení hospodářských výsledků loni zaznamenal zpracovatelský sektor, kde se zisky zvýšily o 65 procent. V zemědělství stouply o 45 procent, zatímco v odvětví rybolovu se téměř zešestinásobily.

Podniky působící v těchto odvětvích těžily z embarga na dovoz některých potravin ze západních zemí. To Moskva zavedla jako odvetu za sankce, které na Rusko uvalily Spojené státy a Evropská unie kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Mírnějším tempem se zvyšovaly zisky ruských těžařských a energetických firem, které se loni podle statistiků zvýšily o 13 procent. Ceny komodit včetně ropy se v uplynulých měsících propadly na mnohaletá minima kvůli nadbytečným dodávkám a rovněž kvůli obavám kolem zpomalování hospodářského růstu v Číně.

Ruští dodavatelé komodit nicméně těžili z prudkého poklesu kurzu ruského rublu, který po přepočtu zvýšil hodnotu jejich dolarových příjmů, uvedla agentura Reuters.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni kvůli výrazně levnější ropě a hospodářským sankcím propadl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.