Celkem pojišťovny za letošek řeší tisíce živelních škod v řádu desítek milionů Kč, vyplývá z ankety mezi největšími pojišťovnami. Loni pojišťovny řešily nejvíce pojistných událostí následkem povodní a tíhy sněhu, letos jejich klienty trápila zejména vichřice, která se prohnala severní částí země.

"Letošní rok se zatím během dvou prvních týdnů jeví jako klidný, a to zejména v přímém srovnání s loňským rokem," uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Nejčastějšími příčinami vzniku pojistných událostí je letos vichřice (400 případů), následují s velkým odstupem pády stromů a požáry. Celkově jde o asi 500 škod v úhrnu za 12 milionů korun. Loni ČP během prvních lednových týdnů evidovala více než 700 škod z rizika povodně či záplava za 16,5 milionu Kč. Výrazně vyšší škody však způsobil sníh, konkrétně tíha sněhu a námrazy.

Klidnější začátek roku

"Z hlediska živelních škod je letošní rok už od počátku klidnější než rok 2011," souhlasil i mluvčí Kooperativy Milan Káňa. V loňském roce Kooperativě klienti za prvních 15 dní nahlásili 1611 živelních škod za 47 milionů Kč. Letos je to 780 pojistných událostí, nicméně škody dosahují téměř stejné výše; prozatím je Kooperativa odhadla na 44 milionů Kč.

Klienti Generali nahlásili dosud stovku živelních škod za 2,5 milionu korun. To je přibližně pětina v porovnání se stejným obdobím loni. Tehdy ČR trápila nejen sněhová nadílka a s ní spojené škody, ale také lednové povodně, které nejvíce postihly Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj, upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Podle něho letos dominují škody způsobené vichřicí Andrea. Převážně jde o poškozené střechy rodinných domů nebo škody způsobené polámanými stromy, které nevydržely nápor větru a ve vyšších polohách i sněhu. Třetina všech letošních živelních škod je již zlikvidována a klienti mají peníze na svých účtech, dodal Cívka.