Odborníci tvrdí, že ano. Současná ekonomicky složitá doba prý občany nutí intenzivně se zamýšlet nad tím, jak se pojistit do chmurných dnů. Výsledkem je, že většina nových životních pojistek je už investičního charakteru.

Nemyslete jen na radostné okamžiky

Investiční životní pojištění je ve své podstatě kombinací rizikového životního pojištění a spoření či investování. Stejně jako u čistě rizikové smlouvy je zde člověk pojištěn pro případ smrti. Pojistnou událostí je však i dožití konce pojistné smlouvy. Po uběhnutí sjednané doby pojistky má pojištěný nárok na výplatu naspořených peněz . Tato částka se skládá jednak z vkladů a jednak z připsaného zhodnocení.

V případě investičních pojistek si lidé sami určují, jakým způsobem se s jejich nastřádanými penězi nakládá. Ve světě je tento typ smluv velmi oblíbený a tvoří většinu všech nově uzavřených životních pojistek. Podobně je tomu i v České republice.

Na rozdíl od klasických kapitálových životních pojistek nejsou investiční pojistky spojené s pevnou garancí výnosu za všech okolností. Záleží jen na lidech samotných, pro které výnosové programy se rozhodnou.

Pozor na výnosy, nejsou vždy jisté

Lidé mají u každé pojišťovny na výběr z celé řady investičních variant nejrůznějších fondů, které se odlišují nejen potenciální výnosností, ale také rizikem. Například jedinci, kterým až tolik nevadí vyšší riziko, mohou vsadit na fondy, jejichž skladba majetku obsahuje ve značné mí- ře akcie a jiné rizikovější cenné papíry.

Pojišťovny by však zájemce o tyto pojistky měly vždy upozornit na to, že výsledný výnos může být nakonec nižší, než kdyby si zvolili garantovanou variantu kapitálové pojistky a investování nechali na pojišťovně samotné.

„Zatímco před několika lety byl podíl klasických a investičních životních pojistek víceméně vyrovnaný, dnes již jednoznačně vede investiční pojištění. Kupříkladu u nově sjednaných smluv o životním pojištění téměř devadesát procent tvoří právě investiční typ," uvedla Renata Čapková, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny.

Pokud mají zákazníci zájem o investiční pojištění, ale nechtějí se úplně vzdát ani určité garance výnosu, mohou si i v rámci investičních variant zvolit některý ze zajištěných programů.

Lepší tedy je rozložení rizika. Výhodou této varianty je možnost kombinování. Tedy že do garantovaného programu člověk vloží jen část investiční složky ze životní pojistky. Zbytek může směrovat do jakéhokoliv jiné investiční varianty, i do té, která není tak jistá. Přestože se situace pozvolna zlepšuje, životní pojištění v České republice ještě stále nehraje tu roli, jakou by mělo.

Význam této pojistky si lidé obvykle uvědomí, až když je už pozdě. Když se totiž něco stane s člověkem, který přináší do rodiny peníze a vyživuje ji, nastává obrovský problém. A to nemusí jít přímo o úmrtí .

Stačí, když si tento člověk přivodí nějaké větší zranění a kvůli němu nemůže dále vydělávat peníze. Jestliže tento nešťastník neměl sjednané životní pojištění, jedná se o téměř neřešitelnou situaci, kdy se rodina ocitne zcela bez prostředků.

Obzvláště žalostná situace nastává v případě, kdy rodina navíc splácí hypotéku na byt či dům, kde bydlí.

Ztratit střechu nad hlavou je nepochybně to nejhorší, co může potkat rodinu pozůstalých zanedlouho po smrti živitele.

Nelehká otázka: kolik odkládat?

Vhodně nastavená životní pojistka je pro každou rodinu zásadním aspektem. V samotné smlouvě mohou lidé zohlednit celou řadu rizik. Vedle toho je klíčovým parametrem smlouvy pojistná částka. Tedy právě suma peněz, kterou rodina dostane od pojišťovny na překlenutí tíživého dopadu ztráty blízkého, který vydělával.

„Výše pojistné částky by měla být minimálně taková, jaká bude ztráta rodiny do doby, než se jí podaří ztraceného člena zcela nahradit tedy vyřešit problém s vyděláváním peněz. A to ve většině případů vůbec není lehký úkol. Vhodné je proto kalkulovat raději s penězi v řádu statisíců až milionů korun. Velmi zjednodušeně, pojistná částka by měla odpovídat alespoň dvouletému příjmu rodiny," domnívá se mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Češi jsou mezi Evropany stále jakousi bílou vránou, alespoň co se týče pojištění. Pojistné částky jsou u životních pojistek často zoufale nízké, a tedy z hlediska potřeb rodiny vysloveně nedostatečné.

Rovněž celkové rozložení pojistného trhu je nevhodné, což je jen logickým důsledkem nedoceňování toho nejcennějšího, co máme vlastního života.

PAVEL NEBESKÝ