Podnik s více než stoletou tradicí je od srpna v konkurzu.

Koupí skláren bude zachována tradiční výroba křišťálu v Nižboru a práce pro 130 zaměstnanců.

Dnes to sdělil Marek Pražák ze Svengali Communications, která podnikatele Wichterleho mediálně zastupuje.

Wichterle vlastní zejména strojírenskou skupinu Wikov, je i většinovým vlastníkem sklárny Bomma ve Světlé nad Sázavou. Smlouvu s insolvenčním správcem podniku Wichterle podepsal v úterý.

Do rozvoje výroby firmy se budou investovat desítky milionů korun

Nový vlastník chce podpořit rozvoj zážitkové turistiky do areálu skláren, které ročně navštíví 50.000 turistů.

Při tvorbě nových kolekcí by nižborské sklárně měli pomoci návrháři a designéři, se kterými spolupracuje sklárna ve Světlé, jež se specializuje na výrobu designového skla. Nižborská sklárna vyráběla v minulosti kromě jiného filmové ceny Český lev. Obě sklárny budou též spolupracovat ve výrobní a technické oblasti, obchodu či marketingu.

Jedno výběrové řízení na prodej už bylo, nevyhovovalo ale podmínkám soudu. Nebyla mimo jiné splněna podmínka dvou měsíců mezi datem vyhlášení a termínem pro předložení nabídek. Proto bylo nutné řízení zopakovat. Už z prvního výběrového řízení vzešla Wichterleho firma vítězně. Odhadní cena podniku je podle znaleckého posudku 62 milionů Kč, minimální cena nebyla stanovena.

Sklárna byla v ekonomických potížích

Sklárna se dostala do ekonomických problémů a sama na sebe podala insolvenční návrh. Postihl ji propad poptávky za ekonomické krize a kvůli politickým událostem v tradičních odbytištích, především v Egyptě, Íránu a Rusku. Snížený objem výroby navíc vedl k havárii výrobního zařízení. Do insolvenčního řízení se přihlásilo šest desítek věřitelů s pohledávkami za více než 156 milionů Kč.

Jméno Rückl je synonymem českého skla

Sklářský rod Rücklů je s výrobou skla spjat už dlouho. Jan Rückl založil svou firmu v roce 1846 v Cyranově Ostrově. Jeho syn postupně vystavěl sklárny ve Včelničce, Skalici a v roce 1903 v Nižboru. Činnost firmy byla ukončena znárodněním v roce 1945 a výroba pokračovala pod značkou Bohemia. V roce 1992 obnovil činnost společnosti Jiří Rückl. Firmu musel koupit, protože stát ji znárodnil na základě Benešových dekretů po roce 1945 a restituce se týkala jen majetku zabaveného po únoru 1948.