VYBERTE SI REGION

Žlutá vejce? Bez barviv to jde jen špatně

Praha - Je žloutek ve vajíčku dostatečně žlutý? Není? Žádný problém, přibarvíme. Časopis dTest zjistil, že někteří drůbežáři přidávají nosnicím do krmiva barvivo, aby žloutky byly tmavší. Barvivo kanthaxanthin, které je označované jako E 161g, obsahovala polovina testovaných vajec.

12.6.2013 4
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ludmila Orvošová

Chovatelé na používání barviva nic divného nevidí. Do vajec se podle nich přidává proto, že čeští spotřebitelé preferují tmavší žloutky. „Barvivo je pouze vizuální záležitost. Je zdravotně nezávadné. Světlé vejce je u nás synonymum pro nekvalitní vejce," vysvětlila předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová.

Povolená látka

Časopis prověřoval jedenáct výrobků označených jako čerstvá vejce z různých chovů od klecových po biochovy. „Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta byla přibarvena kanthaxanthinem," přiblížil redaktor časopisu dTest Václav Beneš.

Používat tuto látku povoluje Evropská unie, je však omezena limitem. Podle časopisu nebyl tento limit v žádném z testovaných výrobků překročen. „Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu 
v testovaných vejcích nepředstavují pro lidské zdraví ohrožení a rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka," upřesnil Beneš.

Podle Vlastimila Brandejse ze společnosti Afeed, která se výrobou krmiv zabývá, se kanthaxanthin vyskytuje například v paprikách nebo okurkách. „Když doma chcete obarvit vejce, tak slepice přikrmujete třeba kopřivami nebo trávou. U průmyslových krmiv se používá kukuřice, ale tou se nedosáhne takového obarvení, proto se do krmiv přidávají tyto látky," upřesnil. Také potvrdil, že kanthaxanthin je pro zdraví lidí neškodný. Naopak. „Všechny tyto látky mají silný antioxidační efekt, takže udržují vejce čerstvá. Zdraví jsou spíše prospěšné," doplnil.

Kdo je výrobce?

Šéfka českých drůbežářů navíc doplnila, že chovatelé barvivo v žádném případě nedávají do vajec tajně. „Je to velmi přísně kontrolované Státní veterinární správou ČR, než se vejce dostanou na trh. I z toho důvodu v Česku nebyla žádná aféra jako dioxiny v Německu nebo případy s vejci v Polsku," řekla Tůmová.

Test dopadl dobře i pro chovatele nosnic z ekologických chovů, kde se barvivo nesmí používat. I kvůli tomu měla tato vejce nejsvětlejší žloutky. Oproti Čechům právě světlejší barvu preferují v severských zemích.

Spotřebitelé si nyní mohou ověřit, z jakého chovu pocházejí vejce, která si přinesou domů. Na stránkách podniku Mezinárodní testování drůbeže www.mtd-ustrasice.cz je k dispozici vyhledávač, který po zadání kódu vytištěného na vejci najde výrobce.

Autor: Vilém Janouš

12.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies