Od 1. července dochází k velké změně ve vydávání řidičských oprávnění (viz grafika) a průkazy vydané po tomto datu už nebudou bydliště obsahovat.

Řidičské průkazyZdroj: Deník

„Pokud jste se teď přestěhoval například z Karlových Varů do Jihlavy, musel jste kvůli tomu hned dvakrát zajít na obecní úřad s rozšířenou působností. Poprvé změnu nahlásit a požádat o nový řidičský průkaz, podruhé si jít vyzvednout nový řidičský průkaz. To už od 1. července nebude potřeba,“ potvrdil Deníku Jan Paroubek, ředitel Divize dopravních aplikací a technologií státního podniku Cendis.

Právě tato společnost bude mít technickou stránku nových řidičáků na starosti. Už od června běží testy a podle Paroubka je zatím vše připraveno, včetně toho, že lidem odpadne nutnost nosit s sebou papírovou fotografii. Tu si - jako u občanek –  pořídí úředník na přepážce.

Ilustrační foto.
Řidiči k fotografovi už nemusí. Na průkaz je vyfotí na úřadě

Něco za něco

Lidé ušetří čas a peníze za návštěvu fotografa, na druhou stranu dojde ke zvýšení správního poplatku. „Poplatek za vydání řidičského průkazu je už dlouhá léta stejný. Za růžové knížky vydávané před rokem 89 se platilo 20 korun, počátkem  roku 1993 se zvedla jeho cena na dnešních 50 korun. Už více než 25 let se tak poplatek za řidičský průkaz nezvyšoval,“ popisuje Lenka Rezková z ministerstva dopravy.

Nově lidé zaplatí dvě stovky. „Výměna dokladu s končící platností však bude i nadále zdarma,“ zdůrazňuje  Rezková.

Kvůli přechodu na nový systém v pátek 29. 6. (celý den) a v čtvrtek 28. 6. (odpoledne) nebudou úřady přijímat žádosti o řidičáky.

Úřad. Ilustrační foto
Zažádat o řidičský průkaz bude mnohem jednodušší