VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlinářka: Když se chci osvěžit, koupím raději nanuk

Vsetín - Máloco osvěží v parném létě tolik, jako zmrzlina. Ve Vsetíně ji u restaurace Na Pančavě točí od června šestnáctiletá Tereza Galdová. „Ve vedrech se moc nezastavím, někdy stojí ve frontě i patnáct lidí,“ říká studentka místního gymnázia.

12.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kolik zákazníků přes den obsloužíte? Dá se to vůbec spočítat?

Záleží na počasí, ale v průměru prodám určitě osm set zmrzlin denně. Víc lidí chodí odpoledne. Největší nával míváme od druhé do půl čtvrté. Prodáváme tři druhy porcí. A to podle otoček. Malou se třemi otočkami, velkou s pěti a maxi s osmi.

Jaký druh zmrzliny jde nejvíce na odbyt?

Vanilková. To je klasika. A pak taky čokoládová a jogurtová. Teprve za nimi se řadí ovocné druhy. Hodně lidí k nám chodí na pistáciovou. Je zvláštní, že žádná zmrzlina nevyvolává tolik sporných emocí. Někdo tuhle chuť miluje, jiný ji nemůže ani cítit.

Jak se vaří zmrzlina?

My ji nevaříme. Používáme práškové směsi, které bereme z Opočna, od jediného dodavatele české zmrzliny. Používá pravou sušenou smetanu, pravé sušené mléko a jen velmi málo vody. Zmrzlinu připravujeme tak, že kilogram směsi rozmícháme ve dvou litrech studené pitné vody, po patnácti minutách ji scedíme, vlijeme do stroje a zmrazíme.

V letních měsících je zmrzlina jednou z nejsledovanějších potravin. Na co je třeba si dávat při prodeji pozor?

Stroj na výrobu zmrzliny, který používáme, sám pasterizuje, takže přímá nákaza nehrozí. Je ale důležité si často mýt ruce mýdlem pod průtokovou vodou a nedotýkat se kornoutů. Podávat je například v papírovém ubrousku.

Jak vás napadlo, najít si brigádu u zmrzlinového stroje?

Už odmala jsem si chtěla vyzkoušet natočit zmrzlinu. Hrozně mě to lákalo. Tady jsem po prvním dnu zjistila, že to není nijak těžké. Chce to jen trochu cviku. Taky jsem potřebovala brigádu a tady bylo volné místo.

Když nejste zrovna v práci, koupíte si někdy na ulici zmrzlinu?

Přiznám se, že raději si zajdu do obchodu pro nanuk. A to si ještě vyberu nějaký vodový. Na nic zmrzlého smetanového teď nemám chuť

Autor: Alexandra Buršíková

12.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Mečiar
AKTUALIZOVÁNO
6

Sporné Mečiarovy amnestie. Slovenští poslanci otevřeli cestu k jejich zrušení

Mapa republiky
6

Na sněhovém poli Mapa republiky je téměř 10 metrů sněhu

Zemina zasypala dva dělníky, nehodu nepřežili

Dva muže zasypal a usmrtil sesuv zeminy u statku v Zahořanech nedaleko Přestavlk u Čerčan. Na pomoc dělníkům, které při výkopových pracích zasypal nenadálý sesuv svahu, pod nímž kopali, přijeli do Zahořan, hasiči ze širokého okolí.

AKTUALIZOVÁNO

Rusnok: Konec intervencí může nastat prakticky kdykoli

/ANKETA/- Konec režimu devizových intervencí může nastat kdykoliv po konci tzv. tvrdého závazku, tedy od dubna, řekl dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zároveň upozornil, že centrální banka již nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku.

Youtuber před soudem: Dostal podmínku za vulgarismy

Petr Jelínek z Jihlavy s přezdívkou Pstruh103 je na Vysočině vůbec prvním tvůrcem videí na internetu, takzvaným youtuberem, který skončil před soudem.

Vyceněné zuby a vypoulené oči. Ronaldova busta terčem vtípků

Při slavnostním pojmenování letiště na Madeiře po Portugalci Cristianu Ronaldovi vzbudila velkou pozornost fotbalistova busta, která se stala terčem kritiky i mnoha internetových vtípků. Sochař Emanuel Santos hájí výtvor tím, že se řídil zadáním hvězdného útočníka Realu Madrid, a tvrdí, že sám Ronaldo byl s výsledkem spokojený.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies