Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlinářka: Když se chci osvěžit, koupím raději nanuk

Vsetín - Máloco osvěží v parném létě tolik, jako zmrzlina. Ve Vsetíně ji u restaurace Na Pančavě točí od června šestnáctiletá Tereza Galdová. „Ve vedrech se moc nezastavím, někdy stojí ve frontě i patnáct lidí,“ říká studentka místního gymnázia.

12.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kolik zákazníků přes den obsloužíte? Dá se to vůbec spočítat?

Záleží na počasí, ale v průměru prodám určitě osm set zmrzlin denně. Víc lidí chodí odpoledne. Největší nával míváme od druhé do půl čtvrté. Prodáváme tři druhy porcí. A to podle otoček. Malou se třemi otočkami, velkou s pěti a maxi s osmi.

Jaký druh zmrzliny jde nejvíce na odbyt?

Vanilková. To je klasika. A pak taky čokoládová a jogurtová. Teprve za nimi se řadí ovocné druhy. Hodně lidí k nám chodí na pistáciovou. Je zvláštní, že žádná zmrzlina nevyvolává tolik sporných emocí. Někdo tuhle chuť miluje, jiný ji nemůže ani cítit.

Jak se vaří zmrzlina?

My ji nevaříme. Používáme práškové směsi, které bereme z Opočna, od jediného dodavatele české zmrzliny. Používá pravou sušenou smetanu, pravé sušené mléko a jen velmi málo vody. Zmrzlinu připravujeme tak, že kilogram směsi rozmícháme ve dvou litrech studené pitné vody, po patnácti minutách ji scedíme, vlijeme do stroje a zmrazíme.

V letních měsících je zmrzlina jednou z nejsledovanějších potravin. Na co je třeba si dávat při prodeji pozor?

Stroj na výrobu zmrzliny, který používáme, sám pasterizuje, takže přímá nákaza nehrozí. Je ale důležité si často mýt ruce mýdlem pod průtokovou vodou a nedotýkat se kornoutů. Podávat je například v papírovém ubrousku.

Jak vás napadlo, najít si brigádu u zmrzlinového stroje?

Už odmala jsem si chtěla vyzkoušet natočit zmrzlinu. Hrozně mě to lákalo. Tady jsem po prvním dnu zjistila, že to není nijak těžké. Chce to jen trochu cviku. Taky jsem potřebovala brigádu a tady bylo volné místo.

Když nejste zrovna v práci, koupíte si někdy na ulici zmrzlinu?

Přiznám se, že raději si zajdu do obchodu pro nanuk. A to si ještě vyberu nějaký vodový. Na nic zmrzlého smetanového teď nemám chuť

Autor: Alexandra Buršíková

12.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Otec a syn Bushovi
1 16

Rodina Bushů se připojila ke kritikům Trumpa. Jeho poradní tým se rozpadl

Lázně Bohdaneč. Fontána na Masarykově náměstí.
8

Lázně hlásí plno. Po letech škrtů se pustily i do oprav

RECENZE: Retro pro tátu. Strniště pro Jana Svěráka

Laskavé retro z těžké doby. Natočené podle klíče Obecné školy. To je v kostce nový film Jana Svěráka Po strništi bos, který režisér natočil spíš kvůli otci nežli kvůli sobě.

Pohledem Stanislava Šulce: Slyšet HDP růst

Výkon ekonomiky je stále obdivuhodnější. Tedy alespoň to tak vypadá u stolů makroekonomů, kteří sledují výlučně růst hrubého domácího produktu. Růst HDP o 4,5 procenta by nám mohli ostatní snad i závidět. Proti tomu však stojí rostoucí počet nespokojených lidí, kterým je růst HDP lhostejný, protože jej jednoduše neprožívají. Kvalita jejich životů stagnuje stejně jako platy, mírný růst vyváží stále sílící zdražování, které se zdaleka neomezuje jen na máslo.

Podvodníci zaplavují sociální sítě. Chtějí získat peníze skrze falešné profily

Neposílejte nikomu svoje číslo, policie varuje před podvodníky, kteří vytvářejí falešné profily na Facebooku a chtějí získat peníze. Méně pozorné uživatele dokáží připravit o tisíce korun. Snaží se získat ověřovací SMS pro internetové mobilní platby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení