VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlinářka: Když se chci osvěžit, koupím raději nanuk

Vsetín - Máloco osvěží v parném létě tolik, jako zmrzlina. Ve Vsetíně ji u restaurace Na Pančavě točí od června šestnáctiletá Tereza Galdová. „Ve vedrech se moc nezastavím, někdy stojí ve frontě i patnáct lidí,“ říká studentka místního gymnázia.

12.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kolik zákazníků přes den obsloužíte? Dá se to vůbec spočítat?

Záleží na počasí, ale v průměru prodám určitě osm set zmrzlin denně. Víc lidí chodí odpoledne. Největší nával míváme od druhé do půl čtvrté. Prodáváme tři druhy porcí. A to podle otoček. Malou se třemi otočkami, velkou s pěti a maxi s osmi.

Jaký druh zmrzliny jde nejvíce na odbyt?

Vanilková. To je klasika. A pak taky čokoládová a jogurtová. Teprve za nimi se řadí ovocné druhy. Hodně lidí k nám chodí na pistáciovou. Je zvláštní, že žádná zmrzlina nevyvolává tolik sporných emocí. Někdo tuhle chuť miluje, jiný ji nemůže ani cítit.

Jak se vaří zmrzlina?

My ji nevaříme. Používáme práškové směsi, které bereme z Opočna, od jediného dodavatele české zmrzliny. Používá pravou sušenou smetanu, pravé sušené mléko a jen velmi málo vody. Zmrzlinu připravujeme tak, že kilogram směsi rozmícháme ve dvou litrech studené pitné vody, po patnácti minutách ji scedíme, vlijeme do stroje a zmrazíme.

V letních měsících je zmrzlina jednou z nejsledovanějších potravin. Na co je třeba si dávat při prodeji pozor?

Stroj na výrobu zmrzliny, který používáme, sám pasterizuje, takže přímá nákaza nehrozí. Je ale důležité si často mýt ruce mýdlem pod průtokovou vodou a nedotýkat se kornoutů. Podávat je například v papírovém ubrousku.

Jak vás napadlo, najít si brigádu u zmrzlinového stroje?

Už odmala jsem si chtěla vyzkoušet natočit zmrzlinu. Hrozně mě to lákalo. Tady jsem po prvním dnu zjistila, že to není nijak těžké. Chce to jen trochu cviku. Taky jsem potřebovala brigádu a tady bylo volné místo.

Když nejste zrovna v práci, koupíte si někdy na ulici zmrzlinu?

Přiznám se, že raději si zajdu do obchodu pro nanuk. A to si ještě vyberu nějaký vodový. Na nic zmrzlého smetanového teď nemám chuť

Autor: Alexandra Buršíková

12.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan
2 8

Ištvan o kauze úniků: Panovala obava, že obvinění budou mařit vyšetřování

Místo, kde se v berlínském parku Teirgarten scházejí mladiství prostituti.
5 7

Prodáváme se, abychom přežili, říkají mladí uprchlíci - prostituti v Německu

DOTYK.CZ / AKTUALIZOVÁNO

Australané řeší, co s místními žraloky

Mnoho Australanů se donedávna usmívalo nad pověstí své země jakožto rejdišti světově obávaných zvířat. Byla to ale smrt místní surfařky Laeticie Brouwerové, která odstartovala zájem státních orgánů ohledně řešení, které by eliminovalo riziko útoků a zároveň nevedlo k drastickým opatřením.

Itálie rozdává stovky hradů. Má ale podmínku

Toužíte po vlastním hradu nebo alespoň po sídle, které dýchá historií? V Itálii máte možnost. Země nabízí soukromým investorům zdarma víc než 100 historických památek. Má ale podmínku: nový vlastník je musí zrenovovat a transformovat do podoby turistického objektu.

Nečasová nepřišla k soudu. Zradilo ji zdraví

Bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová), která čelí obžalobě v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství, dnes nepřišla vypovídat k soudu. Podle jejího právníka Eduarda Bruny je nemocná a zároveň nedala souhlas s konáním jednání ve své nepřítomnosti. Soud proto hlavní líčení odročil.

Poslanci navrhli pro státní firmy nové úlevy z registru smluv

Některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu a národní podnik Budějovický Budvar možná dostanou částečnou výjimku z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Do evidence se také nebudou muset vkládat smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami, a kolektivní smlouvy. Předpokládá to novela zákona, kterou předložila skupina poslanců z ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS a Úsvitu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies