VYBERTE SI REGION

Zmrzlinářka: Když se chci osvěžit, koupím raději nanuk

Vsetín - Máloco osvěží v parném létě tolik, jako zmrzlina. Ve Vsetíně ji u restaurace Na Pančavě točí od června šestnáctiletá Tereza Galdová. „Ve vedrech se moc nezastavím, někdy stojí ve frontě i patnáct lidí,“ říká studentka místního gymnázia.

12.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kolik zákazníků přes den obsloužíte? Dá se to vůbec spočítat?

Záleží na počasí, ale v průměru prodám určitě osm set zmrzlin denně. Víc lidí chodí odpoledne. Největší nával míváme od druhé do půl čtvrté. Prodáváme tři druhy porcí. A to podle otoček. Malou se třemi otočkami, velkou s pěti a maxi s osmi.

Jaký druh zmrzliny jde nejvíce na odbyt?

Vanilková. To je klasika. A pak taky čokoládová a jogurtová. Teprve za nimi se řadí ovocné druhy. Hodně lidí k nám chodí na pistáciovou. Je zvláštní, že žádná zmrzlina nevyvolává tolik sporných emocí. Někdo tuhle chuť miluje, jiný ji nemůže ani cítit.

Jak se vaří zmrzlina?

My ji nevaříme. Používáme práškové směsi, které bereme z Opočna, od jediného dodavatele české zmrzliny. Používá pravou sušenou smetanu, pravé sušené mléko a jen velmi málo vody. Zmrzlinu připravujeme tak, že kilogram směsi rozmícháme ve dvou litrech studené pitné vody, po patnácti minutách ji scedíme, vlijeme do stroje a zmrazíme.

V letních měsících je zmrzlina jednou z nejsledovanějších potravin. Na co je třeba si dávat při prodeji pozor?

Stroj na výrobu zmrzliny, který používáme, sám pasterizuje, takže přímá nákaza nehrozí. Je ale důležité si často mýt ruce mýdlem pod průtokovou vodou a nedotýkat se kornoutů. Podávat je například v papírovém ubrousku.

Jak vás napadlo, najít si brigádu u zmrzlinového stroje?

Už odmala jsem si chtěla vyzkoušet natočit zmrzlinu. Hrozně mě to lákalo. Tady jsem po prvním dnu zjistila, že to není nijak těžké. Chce to jen trochu cviku. Taky jsem potřebovala brigádu a tady bylo volné místo.

Když nejste zrovna v práci, koupíte si někdy na ulici zmrzlinu?

Přiznám se, že raději si zajdu do obchodu pro nanuk. A to si ještě vyberu nějaký vodový. Na nic zmrzlého smetanového teď nemám chuť

Autor: Alexandra Buršíková

12.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies