VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značku Regionální potravina získalo 71 výrobků

Praha – Značku Regionální potravina získalo letos celkem 71 výrobků. Vybraly je postupně krajské odborné komise z 943 produktů, které se do prvního ročníku projektu přihlásily. Zájem o některé potraviny, které ocenění získaly, podle jejich výrobců vzrostl až několikanásobně. Novinářům to sdělili zástupci ministerstva zemědělství (MZe). Projekt bude pokračovat i v příštím roce.

21.10.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

„Platí to například o Regionálních potravinách Jihočeského kraje, které se vyhlašovaly jako první během léta,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. O právo užívat na svých produktech nové logo dokládající kvalitu a místní původ jejich produktu ve 13 krajích soutěžili výrobci v šesti kategoriích.

Tradiční, tuzemské suroviny

Jako první vyhlásil své vítěze v červenci Jihočeský kraj, jako poslední v polovině října kraj Moravskoslezský. Soutěže jsou určeny především pro menší, často rodinné české firmy, které nabízejí své zboží převážně v okolí své výrobny.

Aby se výrobek mohl krajské soutěže zúčastnit, musí být vyroben v regionu z tradičních surovin, přičemž podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí pak být stoprocentně domácího původu. „Cílem této kampaně je snaha prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, čerstvé a tradiční speciální potraviny, je to také podpora zaměstnanosti daného regionu,“ poznamenal ministr.

Prodej u benzinek

Podle Fuksy se v současné době připravuje navazující projekt, který by měl umožnit prodej regionálních specialit například u čerpacích stanic, jak je to běžné v Německu nebo Rakousku. Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci tuzemských potravin patří jejich větší čerstvost oproti z daleka dováženým produktům. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.

Při nákupu regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je také ekologické hledisko. Doprava zboží na velké vzdálenosti totiž zatěžuje životní prostředí výfukovými exhaláty výrazně víc než nákup místních výrobků. Průzkum provedený na výstavě Země živitelka ukázal, že potraviny od regionálních výrobců preferuje 95 procent dotazovaných, 86 procent dotazovaných uvedlo, že vznik nové značky Regionální potravina vítá.

Oprávnění na 6 let

Ministerstvo v letošním roce na program uvolnilo celkem 50 milionů korun. Podílejí se na něm také Agrární a Potravinářská komora a kraje. Přes úsporná opatření v rozpočtu by podle Fuksy měla být částka na podporu Regionální potraviny minimálně stejná jako ta letošní. Značku Regionální potravina udělí vítězům jednotlivých kategorií ministr zemědělství na návrh hejtmana příslušného kraje. Její držitel bude oprávněn užívat logo po dobu šesti let.

Autor: ČTK

21.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pomněnkový den. Ilustrační foto.
5

Policie pátrá po dvou stovkách ztracených dětí

Generální tajemník NATO Jens  Stoltenberg a Donald Trump
7

Trump přijel do Bruselu. Ten čekají protesty

Unikát ve Valticích: pohár Alexandra Velikého

Ve svém oboru to považuje za největší objev, jaký kdy učinil. „Myslím si, že je to i největší objev tohoto roku u nás," neskrýval nadšení umělecký historik a kurátor David Majer. Právě on přivezl do valtického zámku jedinečné umělecké dílo vytvořené ve druhé polovině čtvrtého století před naším letopočtem ve Střední Asii. Zlatý pohár, z něhož pil válečník Alexandr.

Otec doufá, že ústavní soudci zachrání jeho syna před sektou

Sedmiletý chlapec zatím nic netuší, ale o jeho dalším osudu dnes rozhodne Ústavní soud.

Zatajit dech a vydržet. Nová metoda lépe cílí na nádory

/FOTOGALERIE/- Nikdo neumí léčit rakovinu šetrněji než my, hlásí odborníci z pražského Protonového centra. Našli unikátní metodu, díky které dokážou sežehnout jen skutečně nemocnou tkáň. Jenomže další lékaři se k protonům staví rezervovaně. Podle šéfa odborné společnosti, která radioterapii zastřešuje, není tato léčba stále dostatečně ověřená. Její cena je navíc příliš vysoká.

Pohledem Vojtěcha Žižky: Kouření a jiné škodliviny

Už za týden to vypukne – začne platit zákaz kouření v restauracích a hospodách. Když tak poslouchám některé zastánce protikuřáckého zákona (ach, jak dlouho museli tito apoštolové voňavějších zítřků trpět ústrky a čekat na sladkou chuť triumfu), skoro se začínám těšit. Nastává nová doba. Bude se žít lépe, bude se žít radostněji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies