Takové nápisy se od začátku loňského roku začaly objevovat na vozech řidičů, kteří si za deset tisíc korun pořídili tzv. registrační značku na přání.

Od ledna 2016 do tohoto týdne dorazilo na úřady 6339 žádostí a reálně bylo vydáno 5921 netradičních značek. Lidé za ně obcím zaplatili skoro 60 milionů korun. Policie vedle toho ale eviduje i 11 krádeží, které jsou kvůli hodnotě značky trestným činem, za nějž pachateli hrozí až dva roky vězení.

SPZ na přání
Za registrační značky na přání lidé utratili přes 55 milionů korun

Na dotaz Deníku to uvedlo ministerstvo dopravy. Majitelé aut za bezmála rok a půl fungování nového systému nahlásili i 22 ztracených značek na přání. Úřady v případě odcizení nevydávají duplikát. Značka (její znění) je kvůli riziku zneužití navždy vyřazena z registru a žádnému řidiči už nebude povolena stejná kombinace písmen a textu. Okradený řidič si tedy musí nechat vystavit obyčejnou značku, nebo si vymyslet nový text a zaplatit opět deset tisíc korun.

Pokud je značka na přání „jen" ztracena, v registru se rovněž zablokuje, ale nikoliv absolutně. „V případě, že je ztracená, je přiloženo prohlášení vlastníka. Značka bude evidovaná jako ztracená „na věky", nebo do té doby, než bude nalezená," vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Za normálních okolností je přitom značka na přání teoreticky doživotní – neboť ji při prodeji starého lze přenést na nové auto. Největší zájem o značky na přání byl hned na začátku jejich vydávání v lednu a únoru 2016, pak slábl. Třeba v Liberci loni vydali 109 značek, letos ani ne třicet. Obdobná data hlásí i další města.

Ilustrační foto.
Dopravě a logistice chybějí lidé. Nedostatek vzrůstá

Třetí tabulka? Ta frčí

Značky si pořizovali lidé i firmy a někdy i úřady. Například velmi originálně to pojali v jihočeských Dačicích, kde jezdí služební auta patřící přímo městu. Poznáte je snadno, podle značky „DAC ICE01 až DAC ICE11". „Výhodou je prezentace a zviditelnění města," popsal Pavel Gřunděl z tamějšího odboru dopravy. Města jsou ale z poplatku osvobozena.

Co se mezi řidiči uchytilo lépe než značka na přání, je vydání takzvané třetí značky. Tabulky, která se nejčastěji umisťuje na nosiče jízdních kol, které by jinak zakrývaly běžnou zadní espézetku, což je v rozporu se zákonem. Třetí tabulka stojí 600 korun a úřady jich vydaly už 25 tisíc kusů.

Za spáchání dopravního přestupku „vozidlo se zakrytou, upravenou nebo nečitelnou SPZ" sice nehrozí ztráta bodů, ale pokuta. Na místě až 2500, ve správním řízení pět až deset tisíc korun. Policie v té souvislosti upozorňuje i na nešvar posledních měsíců, kdy si někteří řidiči (jako politický protest) zakryli modrý proužek se znakem EU a nalepili si místo něj českého lva.

„V případě, kdy si řidiči přelepují modrý pruh „EU" na RZ a dávají si tam český znak, se dopouštějí přestupku," upozorňuje mluvčí dopravní policie Petr Habenicht.

Ilustrační foto.
Od úzkosti k euforii? Psychiatrii čeká terapie