Mizí kouzlo starých časů a původních názvů, je to škoda… Tak hodnotí veřejnost změnu provozovatele restaurace na rohu Ruské a Štramberské ulice.

„Zvykám si na jiné obědy i prostředí, kde se servírují,“ líčí Marek Gebauer z Vítkovic při vstupu do bývalého Schönthala. Tento podnik se nyní jmenuje Osaka lau nuóng (lou núun = velmi volně česky přeloženo jako grilované masové speciality).

Česnekačka, dršťková, utopenci, tvarůžky, vepřové koleno, guláš, tatarák, halušky či bramborové knedlíky s uzeninou a se zelím? V jídelním lístku už jsou jiné pokrmy rozmanitějšího složení i vzhledu podávané především s rýží či různými variantami nudlí.

Pivnice Morava v Porubě.
Štamgasti Moravu neuhájili, slavná pivnice v Porubě skončila
Pivnice Morava v Porubě.
Slavnou pivnici v Porubě mají zavřít, hosté brání ji i její pověst

Dočtete se také v dnešním tištěném vydání Moravskoslezského deníku.
Vychází s pravidelnou úterní přílohou Ostravský týdeník.

Příjemný usměvavý číšník zve dále a dává číslo na provozovatele používajícího českou přezdívku Tony. Ten však telefon nezvedá, a tak se nedá ověřit, zdali bude pokračovat i sál pivnice, kde je stále stylové hospodské posezení a dominuje mu kulečník.

Přilehlá kavárnička je ale každopádně vyklizená, naproti hlavnímu vchodu se objevuje menší dětský koutek a venkovní zahrádka má tolik míst, že by pojala všechny původní štamgasty ze Schönthala i okolních (většinou zkrachovalých) hospod či bufetů.

Bývala restaurace Schonthal, dnes Osaka, v Ostravě-Vítkovicích.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Ostravané nad osudem či lépe řečeno přejmenováním i zásadní změnou kuchyně známého podniku mudrují ostošest. Zejména na sociálních sítích. Jedni naříkají nad „obrovskou ztrátou“, další je upozorňují, že ji mohli i vlastním přičiněním odvrátit.

„Ruku na srdce, kdybyste tam všichni, co teď nadáváte, pravidelně chodívali buď na pivo a na obědy, nebo na koncerty, Schönthal by se uživil a toto se nemuselo stát,“ uvádí Václav Fafr a odkazuje na marnou snahu přilákat lidi i na hudbu Pepy Streichla.

Schönthal podle něj není prodán, asijští podnikatelé jsou zde prý v nájmu, takže se dá na tradici i navázat. Původní název připomíná každopádně už jen zapomenutá venkovní cedule … na níž kdosi umístil věšák. Že by vzkaz pověsili jsme to na hřebík?

Původně stávala v polích…Schönthal se začalo jedné z nejstarších restaurací ve Vítkovicích říkat až na počátku minulého století, když ji získal nájemce tohoto jména Jindřich Schönthal. Ten pocházel z rodiny Leona Fertiga, jenž hospodu postavil tehdy ještě uprostřed polí vedle nové cesty do Zábřehu a zprovoznil ji v roce 1885. Už tehdy chtěli štamgasti i pořádání zábav a plesů. Později přibylo ubytování pro pocestné či dělníky. Schönthal po vykoupení podílu od ostatních dědiců v roce 1904 objekt rekonstruoval, zvětšil a přistavěl sál. Podniku se kdysi říkalo také Na krásné vyhlídce či U ocelárny.

OC Nová Karolina. Ilustrační foto.
Forum Nová Karolina je na prodej. Nic se nezmění, tvrdí ředitel