Žňové práce nabírají kvůli deštivému počasí zpoždění, vyplývá z výsledků pravidelného šetření ministerstva zemědělství. Zemědělci dosud sklidili 16 procent ploch obilovin a 45 procent řepkových polí. Ve srovnatelném období loňského roku bylo obilí sklizeno již z více než třetiny, řepka z více než 80 procent osevních ploch.

Na Karlovarsku žně ještě nezačaly

Zatímco sklizeň ozimého ječmene je téměř u konce a pěstitelé jej mají pod střechou z 95 procent ploch, sklizeň u ostatních obilovin je v začátcích, u jarní pšenice a ovsa dosud nezačala. Podle údajů Agrární komory jednu čtvrtinu sklizených ploch překročili pouze farmáři v Jihomoravském kraji, naopak na Karlovarsku pro deštivé počasí dosud žně nezačaly. Pomalý průběh žní bude podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby mít pravděpodobně negativní dopad na kvalitu sklizně a způsobí pěstitelům finanční ztráty.

Sklizeň bude menší než vloni

Agrární komora odhaduje letošní sklizeň obilí včetně kukuřice na 7,3 milionu tun, o 500.000 tun méně než v loňském nadprůměrném roce. Nižší sklizeň obilovin se očekává nejen v Česku, ale v celé střední Evropě či na Ukrajině, která je významnou obilnářskou zemí. V Rusku nejhorší sucho za posledních několik desetiletí zničilo úrodu na více než deseti milionech hektarů. To tlačí vzhůru ceny obilí na světových trzích.

Výkupní ceny rostou

Výkupní ceny obilovin jsou zatím mírně vyšší než před rokem, u ozimé pšenice se pohybují od 2900 do 3650 korun za tunu, u jarního ječmene od 2100 do 2500 korun, cena tuny ozimého ječmene začíná na 2200 korunách. Podle zpráv ze zahraničí je však možné očekávat jejich další růst. Na evropských burzách cena tuny obilí již přesahuje 4000 korun, někde se již přehoupla i přes 5000 Kč za tunu.

Ceny pšenice na chicagské burze se v pondělí vyšplhaly až o 7,5 procenta na nejvyšší úroveň od září 2008. Dnes se ceny výrazněji neměnily, podle analytiků však na trhu přetrvává růstový trend, protože se očekávají další škody na úrodě v důsledku teplého počasí a požárů v Rusku.