Meteorologové však předpovídají příchod deštivějšího počasí, které konec žní pravděpodobně odsune až na další týden.

„Na Kladensku je prakticky sklizena řepka, ozimý ječmen a ozimá pšenice. Žito pak asi z pětaosmdesáti procent, jarní ječmen a jarní pšenice zatím tak z třiceti procent. Lze ale říct, že žně se na Kladensku i Slánsku chýlí k závěru,“ sdělila Deníku vedoucí Agentury pro zemědělství a venkov Kladno Věra Libichová.

Podle jejích slov jsou letošní výnosy u obilovin obecně o něco nižší než v loňském roce, u řepky srovnatelné. „Počasí je moc neovlivnilo, ale v některých místech byly přece jen zemědělské plochy více zasaženy krupobitím,“ doplnila Libichová.

Jak uvedl hlavní agronom Agrodružstva Kačice, je letos kvalita obilovin standardní. Výnosy zemědělského podniku jsou prý lehce nadprůměrné. „Zbývá nám ještě sklidit čtyři sta padesát hektarů ječmenů, což je asi dvacet procent z osetých ploch. Počasí nám zatím přeje, na pátek a sobotu je však hlášen déšť, takže zemědělská technika bude moci na pole znovu vyjet až příští týden,“ poznamenal agronom.

Kritika zemědělců ale směřuje na výkupní ceny obilovin. „Jsou srovnatelné s rokem 1987. Tehdy jsme měli 200 až 220 korun za metrák pšenice, letos je to 200 až 250 korun,“ postěžoval si Pokorný.

Situace prý není lepší ani u jiných komodit, jakými jsou maso a mléko. „U něj lze dokonce výkupní cenu označit jako likvidační pro chov krav v České republice,“ dodal agronom.