„Vstupné neřeším, padesátikoruna není zase tolik. Přece jen do zoo nechodíme každý týden,“ uvedla Martina z Hradce Králové, která do Dvora přijela na výlet se svou čtyřletou dcerou.

S rozhodnutím zahrady naopak nesouhlasí paní Jarmila z Českého ráje: „Vůbec se mi to nelíbí, všechno se zdražuje, kde na to pak ti lidi mají brát? A obzvláště rodiny s malými dětmi.“

Proč se k tomuto kroku vedení zoo odhodlalo, vysvětlila tisková mluvčí Jana Myslivečková. „Podle ceníku vstupného platného od roku 2010 měli vstup do zahrady zdarma děti do 2 let. Letos jsme chtěli rodinám s dětmi vyjít vstříc, a tak jsme vstupné zavedli až pro děti od 4 let. Bohužel lidé naši snahu zneužívali a snažili se zdarma dostat do zahrady starší děti, což komplikovalo i plynulé odbavování návštěvníků na pokladnách. Tomu jsme chtěli zabránit, a tak jsme se vrátili k loňského modelu,“ uvedla.

Jedná se již o třetí změnu v ceníku během letošního roku. Ta první nastala na začátku června s povolením vjezdu osobních automobilů do safari. Poté bylo vstupné na základě doporučení kraje rozděleno na pěší část a safari.

O patnáct korun více zaplatí návštěvníci večerního safari

Poslední úprava se týká právě opětovného zavedení vstupného pro děti od 2 do 4 let. O patnáct korun více zaplatí také návštěvníci večerního safari. „Zde se nejedná o klasické vstupné do zoo, ale o zážitkový program, jehož cena se několik let vůbec nezměnila. Ke zdražení došlo především kvůli růstu cen pohonných hmot,“ vysvětlila mluvčí Myslivečková a pokračovala: „V obou případech se nejedná o zdražování, ale spíše o regulaci, kterou musíme provádět.“

Podle jejích slov se zoologická zahrada snaží návštěvníkům nabízet různé bonusy. „Minulý týden to byl třeba koncert Báry Basikové zdarma, nyní připravujeme spolupráci s úpickou hvězdárnou. Lidé tu budou moci přes den pozorovat slunce a večer hvězdy.“ Až do 7. srpna také bude trvat akce pro návštěvníky, kterou zahrada připravila ve spolupráci s Českou lesnickou akademií z Trutnova.

Studenti doplňují již zavedenou akci „Povídání o zvířatech“

„Studenti školy jsou nyní v zoo na praxi a seznamují návštěvníky se zajímavostmi přírody s využitím preparátů i živých zvířat. Tento týden mají stanoviště v blízkosti pavilonu Vodní světy. U pojízdného výukového stolku podávají informace zejména ze života plazů. Lidé si mohou prohlédnout zblízka lebku krokodýla, vzít si do ruky hadí svlečku nebo preparát chameleona. Nechybí ani živá zvířata, takže je možné porovnat například krunýř želvy s živou želvou uhlířskou, kterou milují zejména děti,“ dodala Myslivečková.

Studenty můžete v zoo potkat každý všední den, výjimečně i o víkendech. Doplňují tak již zavedenou akci „Povídání o zvířatech“, kdy v pravidelných časech představují ošetřovatelé zoo své svěřence.

Čtěte také: Žádné zebry, lvi ani sloni. Přesto je to safari. Uhelné