„Po předchozích relativně stabilních letech došlo k poklesu obratu v tržbách o zhruba 25 procent a tím i k poklesu související zakázkové náplně a odbytu," uvedl ve výroční zprávě generální ředitelů Královopolské Miroslav Jucha.

Firma musela jednat s bankami a se čtyřmi finančními ústavy uzavřela letos v červnu stabilizační dohodu, která jí umožnila financování jak nových výrobních zakázek, tak i postupné úhrady splatných závazků.

Královopolská získala několik nových zakázek a na rok 2015 plánuje růst obratu na minimálně 800 milionů korun. Loni tržby za zboží, výrobky a služby klesly na 485 milionů korun.

Firma letos dokončila jednu z významných exportních zakázek. Ukrajinskému PAO DNĚPRAZOT dodala za 70 milionů korun jeden z nejsložitějších aparátů, který za poslední léta vyráběla. Je to vysokotlaký výměník o váze více než 120 tun, určený pro technologii výroby močoviny.

Tradiční brněnská strojírna

Královopolská patří mezi tradiční brněnské strojírny. Její historie se začala psát před více než 120 lety, 19. února 1890, kdy byla do obchodního rejstříku zapsána pod názvem Brno-Královopolská strojírna Lederer & Porges. V 90. letech minulého století měla až šestimístné ztráty a hrozil jí krach. Před několika lety ale opět získala zákazníky a stabilizovala výrobu. Firma vyrábí například jeřáby.

Královopolskou a.s. ovládá její generální ředitel Miroslav Jucha. Do skupiny patří ještě KRÁLOVOPOLSKÁ STEEL, s.r.o., KRÁLOVOPOLSKÁ KOVÁRNA, s.r.o. a AB KOMPONENTY.