VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zvěřinu si nechávají i kvůli výkupním cenám

Vysočina – Prodej zvěřiny do odchodních sítí doprovází přísné předpisy. Vše by ale mělo začínat u vlastníků honiteb, kteří si ji buď nechávají pro vlastní potřebu, nebo zvěř prodávají výkupním organizacím.

9.12.2010 2
SDÍLEJ:

ilustrační fotoFoto: Deník/Zbyněk Konvička

Právě jimi projdou ročně v regionu tuny tohoto lehce stravitelného masa s charakteristickou vůní a chutí.

„V polesí Račín vykupujeme hlavně srnčí, a to kolem tuny za rok. Co se týká další zvěřiny, dančí tu téměř nemáme a divočáky si myslivci nechávají většinou pro sebe,“ řekl Ivo Mittermayer z Lesního družstva obcí Přibyslav.

V takovýchto výkupnách dochází následně k prohlídce zvěřiny veterinárně vyškolenými osobami. Dělená zvěřina se pak buď vyváží do zahraničí, nebo se prodává tuzemským obchodním řetězcům.

„Na Třebíčsku máme čtyři výkupny zvěřiny, přičemž ceny se odvíjí na začátku května podle světového trendu. Momentálně se v okrese za kilogram srnčího v kůži platí osmdesát korun,“ konstatoval Josef Venhoda, jednatel Okresního mysliveckého spolku Třebíč s tím, že kilo masa černé zvěře v kůži se vykupuje za třicet korun. Takto rozporcované a zabalené maso vyjde i na 180 korun za kilogram a dodává se nejčastěji do supermarketů nebo putuje za hranice České republiky.

Pro řadu mysliveckých sdružení je samotný prodej zvěřiny jedním ze zdrojů finančních prostředků, které poté vynakládají na nákup krmiva a léčiv pro zvěř či na budování mysliveckých zařízení.

„Tento rok byl špatný, máme jen velmi malé přírůstky zvěře. Na jaře a v létě bylo hodně vlhko, což se projevilo na počtu mláďat. Velký pokles počtu přírůstků je patrný například u bažantů, koroptví, zajíců i srnčího,“ uvedl Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Rovněž v okresním městě prodává většina myslivců výkupním organizacím; kilogram srnčího v kůži za 65 – 90 korun. „Černá zvěř se jim nevyplatí vůbec prodávat, protože výkupní ceny jsou hodně nízko, kolem čtyřiceti korun za kilogram. Zvěř si tedy ponechávají k soukromým účelům,“ tvrdí Sedlář.

Prodej na černo

A právě současné nízké výkupní ceny mohou vést podle šéfredaktora časopisu Svět myslivosti Davida Vacy některé uživatele honiteb k hledání jednodušších cest k zpeněžení zvěřiny, například prodejem do restaurací. „Do oběhu se tak dostává sice legálně získaná, ale neprohlédnutá zvěřina. Jak velký je podíl takto prodané zvěřiny, lze těžko odhadnout,“ myslí si Vaca.

Hygienici samozřejmě provádějí v restauracích v době konání zvěřinových hodů pravidelné kontroly. Nezaměřují se však výlučně na zvěřinu, ale zjišťují všechny náležitosti, které jim zákon ukládá.

Autor: Zlata Ptáčková

9.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
71 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Donald Trump o svých sto dnech: Jsem hodně rychlý, nejrychlejší ze všech

/VIDEO, ANKETA/ Nikdo toho nestihl tolik, jako já. Tak zhruba zhodnotil Donald Trump pověstné stodenní období, které se táhne světovou politikou od 30. let 20. století. Poprvé ho použil tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies