České firmy vidí nedostatek kvalifikované síly jako hlavní překážku pro růst v roce 2017. Za největší problém jej označuje 65 procent respondentů, což je o 12 procentních bodů více než loni. Vnímají ho dokonce jako větší výzvu než souboj s konkurencí.

Důraz na klíčovou roli zaměstnanců je výrazný i ve srovnání se sousedními zeměmi. Také polští a slovenští top manažeři se chtějí zaměřit na udržení kvalitních zaměstnanců. Mezi klíčovými aspekty jej ale zmiňuje menší podíl respondentů, konkrétně 81 procent na Slovensku a 55 procent v Polsku. Tam dokonce nedostatek zaměstnanců ředitelé nezmiňují ani mezi pěti nejproblematičtějšími oblastmi.

Čtěte také: Nízká nezaměstnanost a nezájem lidí nutí řetězce zvyšovat platy

"ČR má aktuálně nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Zjištění naší studie potvrzují, že nábor a podpora kvalifikovaných pracovníků je velké téma nejen pro průmyslové podniky," uvedl řídící partner KPMG ČR Radek Halíček.

V letošním roce se chystá zvýšit počet zaměstnanců 41 procent českých firem, polovina ho neplánuje měnit. V tříletém horizontu už chtějí nabírat téměř dvě třetiny českých šéfů. Vedle zvyšování mezd volají ředitelé také po dlouhodobých opatřeních. Jako prioritní oblast zájmu vlády pro příští tři roky by 43 procent respondentů rádo vidělo vzdělání, vědu a inovace. Podle čtvrtiny z nich by se ministři měli zaměřit na rozvoj infrastruktury. Zajímavý je posun demografie na třetí místo devíti procenty.

Do průzkumu Puls ekonomiky se v září zapojilo 759 vysoce postavených manažerů a manažerek z devíti zemí střední a východní Evropy. Česko zastupovalo 264 respondentů převážně z řad majitelů firem, generálních ředitelů a finančních ředitelů.

Čtěte také: Minimální mzda se od ledna zvedá z 9900 na 11.000 korun