VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cabernet Sauvignon ke guláši s osmi

Termín gastronomie můžeme chápat jako soubor služeb poskytovaných hostovi v pohostinství. Je důležité, aby se vám dostalo zdravého a chutného pokrmu, ale k tomu také patřičného stolničení neboli servisu každého jídla i pití.

24.10.2008 Přehrát komentář
SDÍLEJ:

Foto:

Jinak, věřte mi, nemůže si pravý gurmán vychutnat dejme tomu romantickou večeři při svíčkách. K čemu je totiž platná omeletka z křepelčích vajec s čerstvou sekanou rucolou na stříbrném podnose osázeným drahými kameny, když ji přinese špinavý neoholený číšník se slovy „Nechte si!“ a je z něj cítit včerejší oslava konce šichty, kde krabička cigaret a láhev slivovice byly bezedné.

Z druhé strany také není profesionální doporučovat třeba Cabernet Sauvignon z francouzských lánů navíc vynikajícího ročníku 2004 ke guláši s osmi. Jestliže se rozhodnete poobědvat při výletu na kolech v podniku čtvrté cenové skupiny, musíte většinou počítat, že kuchař i číšník by slovo gastronomie nenašli ani ve slovníku cizích slov, neb nevědí, jak se píše. Pokud si ovšem chcete zážitek z jídla umocnit krásným prostředím, příjemnou atmosférou a milou obsluhou, měl by být výběr restaurace pečlivější.

A až tehdy dá se mluvit o gastronomii. A právě milá obsluha je důvod, proč píšu tento článek. V poslední době opravdu není jednoduché najít podnik, který by splňoval podmínky i těch náročnějších z nás a jen vysoké ceny nemusejí povědět o charakteru podniku zhola nic. A vezmeme-li v úvahu, že hospod, s přibývající chutí běžného lidu dát životu alespoň nějaký smysl a s chutí „snadného“ zisku majitelů, kteří si často pletou tržbu s hotovostí, stále přibývá. Při takové degradaci české gastronomie se musejí prvorepublikoví hostinští obracet v hrobě.

Z vlastní zkušenosti vím, že nejčastější případy číšníků či servírek, na které narazíme, jsou: starý číšník trpící pokročilým stadiem xenofobie, nebo mladá Doubravka právě vyhozená z práce někde u stroje, jež neumí ani zabučet. Proto s těžkým srdcem říci musím: úroveň české gastronomie, i kvůli nedostatku schopných a zapálených lidí, už od dob po druhé světové válce stále upadá. Můžeme se možná modlit k Matce Technice, která jednou vynalezne pěkné servírky-roboty s prsy jako dva zvony.

PETR BENEŠ

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
SLEDUJEME ON-LINE
14 18

Výbuch v Poličce: 19 zraněných. Policie chystá evakuaci okolí

Tramvaj přejela mladého muže u brněnského Ústředního hřbitova.
AKTUALIZOVÁNO
4

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

Spoření na penzi. Vydělává, ale slabá koruna ho sráží

Penzijní fondy si pochvalují, že spoření na penzi táhne více než v nedávné minulosti. Na přilepšení k důchodu dokonce svým dětem začínají šetřit i někteří rodiče.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Praha zaplatí na 22 školách výuku češtiny jako cizího jazyka

Praha - Hlavní město zaplatí ve 22 základních školách výuku češtiny pro děti, pro které není mateřským jazykem. Dvě vyučovací hodiny jednou týdně město vyjdou za celý rok zhruba na 620 tisíc korun. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies