VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cabernet Sauvignon ke guláši s osmi

Termín gastronomie můžeme chápat jako soubor služeb poskytovaných hostovi v pohostinství. Je důležité, aby se vám dostalo zdravého a chutného pokrmu, ale k tomu také patřičného stolničení neboli servisu každého jídla i pití.

24.10.2008
SDÍLEJ:

Foto:

Jinak, věřte mi, nemůže si pravý gurmán vychutnat dejme tomu romantickou večeři při svíčkách. K čemu je totiž platná omeletka z křepelčích vajec s čerstvou sekanou rucolou na stříbrném podnose osázeným drahými kameny, když ji přinese špinavý neoholený číšník se slovy „Nechte si!“ a je z něj cítit včerejší oslava konce šichty, kde krabička cigaret a láhev slivovice byly bezedné.

Z druhé strany také není profesionální doporučovat třeba Cabernet Sauvignon z francouzských lánů navíc vynikajícího ročníku 2004 ke guláši s osmi. Jestliže se rozhodnete poobědvat při výletu na kolech v podniku čtvrté cenové skupiny, musíte většinou počítat, že kuchař i číšník by slovo gastronomie nenašli ani ve slovníku cizích slov, neb nevědí, jak se píše. Pokud si ovšem chcete zážitek z jídla umocnit krásným prostředím, příjemnou atmosférou a milou obsluhou, měl by být výběr restaurace pečlivější.

A až tehdy dá se mluvit o gastronomii. A právě milá obsluha je důvod, proč píšu tento článek. V poslední době opravdu není jednoduché najít podnik, který by splňoval podmínky i těch náročnějších z nás a jen vysoké ceny nemusejí povědět o charakteru podniku zhola nic. A vezmeme-li v úvahu, že hospod, s přibývající chutí běžného lidu dát životu alespoň nějaký smysl a s chutí „snadného“ zisku majitelů, kteří si často pletou tržbu s hotovostí, stále přibývá. Při takové degradaci české gastronomie se musejí prvorepublikoví hostinští obracet v hrobě.

Z vlastní zkušenosti vím, že nejčastější případy číšníků či servírek, na které narazíme, jsou: starý číšník trpící pokročilým stadiem xenofobie, nebo mladá Doubravka právě vyhozená z práce někde u stroje, jež neumí ani zabučet. Proto s těžkým srdcem říci musím: úroveň české gastronomie, i kvůli nedostatku schopných a zapálených lidí, už od dob po druhé světové válce stále upadá. Můžeme se možná modlit k Matce Technice, která jednou vynalezne pěkné servírky-roboty s prsy jako dva zvony.

PETR BENEŠ

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návštěva ministra financí Andreje Babiše v obci Vysočina
6

Starostové se bojí, že EET zničí společenský život na vesnicích

Škoda Vision E.
AUTOMIX.CZ
4

Škoda ukázala koncept Vision E. Jde o kupé-SUV budoucnosti

AUTOMIX.CZ

Škoda ukázala koncept Vision E. Jde o kupé-SUV budoucnosti

Již za dva týdny přiveze Škoda do Šanghaje elektrický koncept Vision E, postavený na koncernové platformě MEB se zabudovanými bateriemi v podlaze. Studie prý naznačuje budoucnost značky v oblasti elektrického pohonu.

DOTYK.CZ

Po Rohlíku zasahovala cizinecká policie také v Amazonu

Cizinecká policie provedla v pondělí 28. března kontrolu v distribučním a logistickém centru firmy Amazon v Dobrovízi. Podobně jako při nedávné kontrole ve skladu firmy Rohlík zadržela část pracovníků pocházejících ze zahraničí.

Pohledem Davida Vagadaye: Babiš se naštval

Miliardáře a ministra financí Andreje Babiše naštval komentář našeho redakčního kolegy. V reakci pak jeho styl psaní nazval amatérským a přidal hodně dlouhý výčet počinů, které se mu ve vládě povedly.

Spartě hrozí kolaps. Fanoušci napsali Křetínskému: Ukončete chaos

Kdyby mohly fotbalové kluby mluvit, Sparta by si asi teď postěžovala: Jsem jako fackovací panák. Ano, bez přehánění se dá říct, ženejúspěšnější celek v české historii dostává jednu ránu za druhou. Neustálé výměny trenérů, krach v Evropě, vzdalující se vidina titulu a také lapálie Tomáše Rosického.Může být hůř? Odpověď zní: samozřejmě. Poslední políček dostala Sparta od vlastních příznivců. Před nedělním derby se Slavií se ozvala nejvěrnější skupina: oficiální fankluby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies