Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cabernet Sauvignon ke guláši s osmi

Termín gastronomie můžeme chápat jako soubor služeb poskytovaných hostovi v pohostinství. Je důležité, aby se vám dostalo zdravého a chutného pokrmu, ale k tomu také patřičného stolničení neboli servisu každého jídla i pití.

24.10.2008
SDÍLEJ:

Foto:

Jinak, věřte mi, nemůže si pravý gurmán vychutnat dejme tomu romantickou večeři při svíčkách. K čemu je totiž platná omeletka z křepelčích vajec s čerstvou sekanou rucolou na stříbrném podnose osázeným drahými kameny, když ji přinese špinavý neoholený číšník se slovy „Nechte si!“ a je z něj cítit včerejší oslava konce šichty, kde krabička cigaret a láhev slivovice byly bezedné.

Z druhé strany také není profesionální doporučovat třeba Cabernet Sauvignon z francouzských lánů navíc vynikajícího ročníku 2004 ke guláši s osmi. Jestliže se rozhodnete poobědvat při výletu na kolech v podniku čtvrté cenové skupiny, musíte většinou počítat, že kuchař i číšník by slovo gastronomie nenašli ani ve slovníku cizích slov, neb nevědí, jak se píše. Pokud si ovšem chcete zážitek z jídla umocnit krásným prostředím, příjemnou atmosférou a milou obsluhou, měl by být výběr restaurace pečlivější.

A až tehdy dá se mluvit o gastronomii. A právě milá obsluha je důvod, proč píšu tento článek. V poslední době opravdu není jednoduché najít podnik, který by splňoval podmínky i těch náročnějších z nás a jen vysoké ceny nemusejí povědět o charakteru podniku zhola nic. A vezmeme-li v úvahu, že hospod, s přibývající chutí běžného lidu dát životu alespoň nějaký smysl a s chutí „snadného“ zisku majitelů, kteří si často pletou tržbu s hotovostí, stále přibývá. Při takové degradaci české gastronomie se musejí prvorepublikoví hostinští obracet v hrobě.

Z vlastní zkušenosti vím, že nejčastější případy číšníků či servírek, na které narazíme, jsou: starý číšník trpící pokročilým stadiem xenofobie, nebo mladá Doubravka právě vyhozená z práce někde u stroje, jež neumí ani zabučet. Proto s těžkým srdcem říci musím: úroveň české gastronomie, i kvůli nedostatku schopných a zapálených lidí, už od dob po druhé světové válce stále upadá. Můžeme se možná modlit k Matce Technice, která jednou vynalezne pěkné servírky-roboty s prsy jako dva zvony.

PETR BENEŠ

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Podzim. Ilustrační foto.
4

Z následujících čtyř týdnů bude nejchladnější ten od 9. října

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Jak si správně vybrat záchod

VÍME PRVNÍ / AKTUALIZOVÁNO

Střelba ve vlaku do Adamova: Spolucestující zabil známého, trať hodiny stála

/FOTOGALERIE/ Kolaps cestujícího a zastavení vlaku. Houfy policistů, výslechy svědků. Tak vypadala jízda pátečního vlaku z Brna do Adamova, který se na cestu vydal po desáté večerní. Jeho jízda skončila v Bílovicích nad Svitavou nedaleko za Brnem. Kolabující cestující byl totiž zastřelen.

VIDEO: Za 45 minut 260 gramů másla

Jak na vlastní máslo? To jsme si vyzkoušeli v redakci Deníku.

Španělská vláda opět zasahuje. Převzala kontrolu nad katalánskou policií

Španělské úřady se rozhodly zasáhnout i do vedení nad katalánskou policií. Jednají tak ve snaze překazit referendum o nezávislosti, který vláda považuje za nelegální. V době očekávaného konání bude tedy muset katalánská policie poslouchat příkazy z Madridu. V sobotu o tom rozhodlo ministerstvo vnitra.

Muž podle policie vylákal z žen 2,5 milionu, hrozí mu osm let vězení

/VIDEO/ Pražští kriminalisté vyšetřují jedenatřicetiletého muže, který podle nich podvodně vylákal z žen téměř 2,5 milionu korun. Seznamoval se s nimi na internetu. Policisté zatím evidují deset poškozených a hledají případné další oběti. Muži, který je od září ve vazbě, hrozí až osm let vězení. Na webu tom dnes informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení