VYBERTE SI REGION

Cabernet Sauvignon ke guláši s osmi

Termín gastronomie můžeme chápat jako soubor služeb poskytovaných hostovi v pohostinství. Je důležité, aby se vám dostalo zdravého a chutného pokrmu, ale k tomu také patřičného stolničení neboli servisu každého jídla i pití.

24.10.2008
SDÍLEJ:

Foto:

Jinak, věřte mi, nemůže si pravý gurmán vychutnat dejme tomu romantickou večeři při svíčkách. K čemu je totiž platná omeletka z křepelčích vajec s čerstvou sekanou rucolou na stříbrném podnose osázeným drahými kameny, když ji přinese špinavý neoholený číšník se slovy „Nechte si!“ a je z něj cítit včerejší oslava konce šichty, kde krabička cigaret a láhev slivovice byly bezedné.

Z druhé strany také není profesionální doporučovat třeba Cabernet Sauvignon z francouzských lánů navíc vynikajícího ročníku 2004 ke guláši s osmi. Jestliže se rozhodnete poobědvat při výletu na kolech v podniku čtvrté cenové skupiny, musíte většinou počítat, že kuchař i číšník by slovo gastronomie nenašli ani ve slovníku cizích slov, neb nevědí, jak se píše. Pokud si ovšem chcete zážitek z jídla umocnit krásným prostředím, příjemnou atmosférou a milou obsluhou, měl by být výběr restaurace pečlivější.

A až tehdy dá se mluvit o gastronomii. A právě milá obsluha je důvod, proč píšu tento článek. V poslední době opravdu není jednoduché najít podnik, který by splňoval podmínky i těch náročnějších z nás a jen vysoké ceny nemusejí povědět o charakteru podniku zhola nic. A vezmeme-li v úvahu, že hospod, s přibývající chutí běžného lidu dát životu alespoň nějaký smysl a s chutí „snadného“ zisku majitelů, kteří si často pletou tržbu s hotovostí, stále přibývá. Při takové degradaci české gastronomie se musejí prvorepublikoví hostinští obracet v hrobě.

Z vlastní zkušenosti vím, že nejčastější případy číšníků či servírek, na které narazíme, jsou: starý číšník trpící pokročilým stadiem xenofobie, nebo mladá Doubravka právě vyhozená z práce někde u stroje, jež neumí ani zabučet. Proto s těžkým srdcem říci musím: úroveň české gastronomie, i kvůli nedostatku schopných a zapálených lidí, už od dob po druhé světové válce stále upadá. Můžeme se možná modlit k Matce Technice, která jednou vynalezne pěkné servírky-roboty s prsy jako dva zvony.

PETR BENEŠ

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies