Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cabernet Sauvignon ke guláši s osmi

Termín gastronomie můžeme chápat jako soubor služeb poskytovaných hostovi v pohostinství. Je důležité, aby se vám dostalo zdravého a chutného pokrmu, ale k tomu také patřičného stolničení neboli servisu každého jídla i pití.

24.10.2008
SDÍLEJ:

Foto:

Jinak, věřte mi, nemůže si pravý gurmán vychutnat dejme tomu romantickou večeři při svíčkách. K čemu je totiž platná omeletka z křepelčích vajec s čerstvou sekanou rucolou na stříbrném podnose osázeným drahými kameny, když ji přinese špinavý neoholený číšník se slovy „Nechte si!“ a je z něj cítit včerejší oslava konce šichty, kde krabička cigaret a láhev slivovice byly bezedné.

Z druhé strany také není profesionální doporučovat třeba Cabernet Sauvignon z francouzských lánů navíc vynikajícího ročníku 2004 ke guláši s osmi. Jestliže se rozhodnete poobědvat při výletu na kolech v podniku čtvrté cenové skupiny, musíte většinou počítat, že kuchař i číšník by slovo gastronomie nenašli ani ve slovníku cizích slov, neb nevědí, jak se píše. Pokud si ovšem chcete zážitek z jídla umocnit krásným prostředím, příjemnou atmosférou a milou obsluhou, měl by být výběr restaurace pečlivější.

A až tehdy dá se mluvit o gastronomii. A právě milá obsluha je důvod, proč píšu tento článek. V poslední době opravdu není jednoduché najít podnik, který by splňoval podmínky i těch náročnějších z nás a jen vysoké ceny nemusejí povědět o charakteru podniku zhola nic. A vezmeme-li v úvahu, že hospod, s přibývající chutí běžného lidu dát životu alespoň nějaký smysl a s chutí „snadného“ zisku majitelů, kteří si často pletou tržbu s hotovostí, stále přibývá. Při takové degradaci české gastronomie se musejí prvorepublikoví hostinští obracet v hrobě.

Z vlastní zkušenosti vím, že nejčastější případy číšníků či servírek, na které narazíme, jsou: starý číšník trpící pokročilým stadiem xenofobie, nebo mladá Doubravka právě vyhozená z práce někde u stroje, jež neumí ani zabučet. Proto s těžkým srdcem říci musím: úroveň české gastronomie, i kvůli nedostatku schopných a zapálených lidí, už od dob po druhé světové válce stále upadá. Můžeme se možná modlit k Matce Technice, která jednou vynalezne pěkné servírky-roboty s prsy jako dva zvony.

PETR BENEŠ

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
2 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Stovky těl bojovníků Islámského státu čekají na repatriaci z Libye

Ještě sedm měsíců poté, co libyjské síly porazily Islámský stát ve městě Syrta, zůstávají stovky těl zahraničních bojovníků za Islámský stát uloženy v chladících boxech. Libyjské úřady jednají s vládami různých zemí o tom, jak s nimi naložit. 

V Lokti zahynul mladý motokrosař

Motokrosové mistrovství světa v Lokti si vybralou krutou daň. V sobotním závodě evropského šampionátu do 85 ccm 13letý Moldavan Igor Cuharcius havaroval při dopadu svého stroje na dvojskoku z horní části okruhu.

Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků

/VIDEO/ Tisíce kelímků s pěnou a koncentrátem, stovky myslivců, desítky kilometrů. Tak v sobotu vypadala hranice zlínského okresu od brzkých ranních hodin.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení