VYBERTE SI REGION

Kauza bílá klobása

Kam se dneska podíváte, tam vám do oka padne zpráva, že se lidem nechce utrácet. Taky se mi nechce, a tak neutrácím.

9.3.2009
SDÍLEJ:

Foto:

Spíš s úžasem koukám, co je na světě neskutečných věcí a krámů a nesmyslů ke koupi. Jak námto mohlo takhle vybujet?

Je to skoro jako dřevomorka na chalupě. Napřed vypadá nevinně, a najednou zíráte, že vám snědla dům. Ty hory a stěny a útesy věcínámtu nenápadně vysály vzduch. Chodím kolem nich a úplně cítím, jak se tu dýchá čím dál hůř. Azároveň žasnu, jakých výtvorů je schopen lidský duch, daný do služeb toho bujení.

Například taková naběračka na bílou klobásu. Ta věc je provedena ve vysoce kvalitním nerezu a vypadá ladně, jako hodně vycizelovaný moderní šperk. Klidně by mohla viset nějaké extravagantní ženě na uchu jako meganáušnice. Ale ne, je určena jen k tomu, aby se na ní do vroucí vody vkládaly studené, a po čase se z ní vyndávaly ohřáté bílé klobásy. Spodní část toho předmětumáprohnutý tvar uzenky a střed je prázdný, aby vaše bílá klobása vyšla z hrnce dočista, ale opravdu dočista bez vody.

Pěkné. Ale pozor, tatáž firma vyrábí například deset typů struhadel. Zlatým hřebem je struhadlo, jehož důmyslná kolečka zaklesnete za okraj mísy -a to se to pak strouhá až k slastným mdlobám. Kmání je od téže značky také deset druhů kleští. Uznávám, tvarově krásných a na pohled nerezovějších než zubařské nástroje. Ale… když to budete mít doma, tak jenom než se naučíte, co je na co. Kleště na nudle, jiné na steaky, další na salát, a ještě jedny na rybu, pak na pečivo a paštiky, a jiné na ledové kostky - a to zdaleka nejsme u čísla deset.

Stáli jsme před tím v jednom zahraničním obchoďáku a rodina mě pozorovala se soucitem, že se z toho rohu hojnosti nedokážu dost radovat. Jenže mně se pořád před očima míhala beduínská rodina, jak radostně otáčí nad ohněm nějakým krásně propečeným pouštním tvorem a pak ho lačně trhá na kusy. Ha, kleště na steaky!

Pak tam byla k mání sítka a cedníky, šťouchadla a drtidla, škrabadla a porcovadla, děladla kuliček z mrkve, visely tam nože na vyndávání jadérek z paprik a rajčat, páradla citrusových plodů a krájedla nudliček ze zeleniny zvaných julienne.

Zamyslela jsem se nad tím, jak táta vždycky udělal kvedlačku z vršku vysloužilého vánočního stromku. As tou se pak vážně vařilo. Taky jsem se poddala úžasu,kam až jsme došli z pravěké jeskyně, což přece byl náš původní design.

A jako vždycky, když ztratím bdělost, rodina nakoupila. Udělátka, co vám nadělají ze sýra hoblinky a z hoblinek sýr.

Helena Kovaříková

9.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
9

Česko stále dusí smog. Továrny musely omezit výrobu

Ilustrační foto.
17 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Pod lavinou v Rakousku zahynuli dva Češi

Dva Češi dnes přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, oznámila rakouská horská služba. Zatímco dva se dokázali ze sněhu včas vyhrabat, druhé dva se již oživit nepodařilo, uvedla rakouská agentura APA. Informaci potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725

Praha - Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Úřad by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců. Na dotaz to sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Loni se v resortu zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies