VYBERTE SI REGION

O babiččiných radách

Jsem dalek si myslet, že všechno důležité pro život jsem si už vyslechl, než mi bylo šest let, nebo že zkušenosti mojí prababičky byly neskonalou studnicí moudrosti, ale několik příběhů a postřehů zůstalo v paměti dodnes a pomáhají mi chápat souvislosti moderního světa.

17.3.2009 1
SDÍLEJ:

Foto:

Naposledy jsem si na prababičku vzpomněl v Americe nad ohromným hamburgerem zabaleným v papíru. Téměř čtyřicet deka mletého masa narvaného do housky vypadalo jako Heraklesova snídaně před těžkou rachotou v Augiášově chlévě. Vůně grilovaného hovězího, jemně namletého, byla omračující. Pozoroval jsem stolovníky kolem a viděl, jak většina z nich má plné tácy, ale málokdy snědí všechno, co si nakoupí. Nedojedené hamburgery, hranolky, nedopité nápoje z jedné jídelny by nasytily dlouhou ulici v chudých velkoměstech třetího světa.

„Nandej si jenom, kolik sníš,“ opakovala mi prababička dokola. Prakticky celé dětství mě učila, že si nemám dávat nic, co nesním, nalít nic, co nevypiji. „Je jedno, zda na to máš nebo nemáš.
Plýtvat jídlem je hřích. Jez střídmě, jako by byla nouze, protože jen tak si pak vychutnáš skutečnou hojnost a dobroty,“ říkávala mi, když jsem seděl nad talířem a nechtělo se mi jíst, jen se cpát čokoládou, bonbony nebo sušenkami.

Občas mi vyprávěla, jak plný talíř po staletí v Čechách nebyl samozřejmostí a chudoba, které byla většina národa vystavena, udělala z talíře dobrého jídla modlu. „Češi se dnes přejídají za minulé generace hladovějících. Když měli lidé na vsi plný talíř, snědli jej, ať měli hlad nebo ne. Ale dnes už není nouze o maso a čerstvé potraviny, lidé si mohou dopřát jen to, co skutečně snědí,“ říkala. Většina lidí na vesnici v mém mládí se ale chovala zcela jinak: všeho jídla se navařilo pětkrát tolik, než se snědlo. Přejídání a plné talíře byly známkou dobrého žití.“

Zažil jsem bezpočet příkladů nesmyslného „plýtvání“, kdy se jídlo uvařilo a povinně snědlo, aby se nevyhodilo. Anebo se pak prostě dalo domácímu zvířectvu, šouplo na kompost. Malá porce se nenosila a často stále nenosí, stejně jako v amerických jídelnách, kde menší jídlo rovněž nemá místo. Důvody tady i v Americe jsou stejné: když jídlo, tak jej musí být hodně, abych náhodou neměl brzy hlad a bylo vidět, jak dobře si žijeme.
Popsaný životní styl je absurdní: Proč prodávat a vařit jídlo, které se nedá sníst? Když navíc na druhé straně bojujeme s obezitou nebo s plýtváním?
Hodně věcí v lidském životě nedává logiku a stravovací návyky moderní civilizace patří v žebříčku absurdit na přední místo.

Milan Fridrich

17.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies