VYBERTE SI REGION

Pstruhová sezona

Ostatní prominou, mám ráda muže-rybáře. „Chlap má lovit,“ jak říkal můj táta machisticky. Klidně bych mu to podepsala.

20.4.2009
SDÍLEJ:

Foto:

Rok co rok je to stejné. V zimě s nimi není k vydržení, ale jak se blíží šestnáctý duben, jako by se mízou nalejvali. Mladí srší jako drát pod proudem, dědkům se začne blyštět vypelichaná srst a do očí dostanou zvláštní predátorský lesk. První den pstruhové sezony je všechny vyžene k potokům a říčkám, i kdyby se tam měli brodit sněhem. Koukám za nimi z okna a cítím radost, že i když jsme se za ta tisíciletí zatoulali hodně daleko od prajeskyně, pořád ještě se věci aspoň občas dovedou vrátit na svá místa. Praženská ve mně je spokojená. Takhle nějak to má být.

Navíc ta paráda letos, ty rekordně teplé, málem letní večery. V duchu přímo cítím rybí vůni linoucí se z roštů pod širým nebem. Ten ubývající měsíc, vyvěšený na bledém nebi jako holičský štít z tepaného plechu. Koberce kvetoucích orsejí s voskově lesklými listy podél břehů (jestli vůbec chlapi tyhle dekorace vnímají).

Pstruzi jsou tak křehcí, tak na dosah, když bezelstně stojí pod hladinou, nastavení proti proudu, a vibrují ocasními ploutvemi. Až je mi jich líto, jak netuší, že si je nepřítel prohlíží oceňujícím pohledem. Takhle nějak koukal vlk klíčovou dírkou do babiččiny chaloupky. Ale stačí sebemenší pohyb, a ryby mizí ve stínu pod kamenem.

Zatímco muži pokoušejí štěstí, chystám se doma na úlovek. Jako každý rok šestnáctého dubna otevírám tlustou kuchařskou knihu s fotografií předválečného velkorybárníka Jindřicha Vaňhy v pruhovaném obleku. Hledí odhodlaně do dáli a pod knírem se mu rozhostil úsměv člověka, který to dokázal. He´s made it!„Všechen svůj volný čas věnoval jsem k sestavení této knihy,“ píše v úvodu někdejší majitel rybářské flotily, velící nám pozřít kde co od polypa přes delfína k mihulím. Už jenom ta jména: mořský ďas, mořské prase, papoušek, kohout, šídlo. Ryby podivných jmen, jako třeba laberdan, štokfiš, bachně. Fantazie pracuje naplno, tím spíš, když čtu o všech těch omáčkách, rosolech, majonézách a oblohách, co by mohly jít s tím.

Pak jdu od knihy ke knize, koukám, co dávají Maďaři do hálászlé, jak rožní ryby Řekové, jak připravují na Maltě mečouna a co vrzla Rettigová k pečené štice. Zrovna když slintám nad Vaňhovým popisem, co kolem pstruha pečeme, pasírujeme, redukujeme a „legírujeme“, otevřou se dveře, a chlapi jsou tu. Nenesou nic, pouštěli to zpátky, chápete? Ženy české, chtějí-li lovit, nechte je. V bankovních sejfech se prohánějí myši, říše se kácejí, ale dokud tohle chlapi mají v krvi, není to se světem úplně zlé.
HELENA KOVAŘÍKOVÁ

20.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Spisovatel Jiří Stránský: Škoda každého dobrého slova, které se neřeklo

Praha /ROZHOVOR/ - Autorem oblíbených dětských knih O dešťovém kameni, Povídačky pro moje slunce nebo Perlorodky je spisovatel a scénárista Jiří Stránský (85). Čtenáři a diváci jej přitom znají více jako autora filmů Zdivočelé země, Bumerangu či Štěstí, zachycujících atmosféru komunistického režimu a života politických vězňů v kriminálech a lágrech. „Slíbil jsem ve vězení básníkovi Honzovi Zahradníčkovi, že podám svědectví o lidech, kteří s námi seděli," říká Jiří Stránský, který připravuje další tři scénáře, povídkové knížky a prozrazuje, že brzo vyjde kniha Doktor vězeňských věd, kterou napsali s novinářkou Renatou Kalenskou.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies