VYBERTE SI REGION

Vaříme z přídělu

Pořád říkám, že před Vánoci by měl člověk uklízet tak, aby z toho něco měla i jeho duše. Pokud nejste zrovna fanatici úklidu – a kdo si něco takového při dnešním tempu může dovolit – máte vždycky šanci, že při smýčení v místech, která jste už dlouho neobrátili naruby, narazíte na cosi z dávné minulosti, co vás vnitřně obohatí.

8.12.2008
SDÍLEJ:

Foto:

Včera jsem v domácí knihovně ve druhé zásuvce odspodu objevila dvě lehce zvetšelé kuchařské knížky. Zdědila jsem je po pratetě a už jsem si ani nepamatovala, že je mám. Jsou to spíš jen takové tlustší sešitky, obálky čistě grafické a nic moc. Žádný div, že se na mé police s pyšnou sbírkou kulinářské literatury nevešly. Chyba, jsou skvělé.

Vypovídají totiž o době lépe než všechny románové ságy a generační výpovědi. No, netvrďme, že lépe. Řekněme stručně, věcně a od podlahy…tedy, od plotny. Jako první mi padla do ruky knížka Vaříme z přídělu z roku 1941. „Milá hospodyňko,“ praví se v úvodu.

„Přinášíme vám návrh jídelníčku na celé zásobovací období. Dá se vytvořiti z dnešních přídělů používáním brambor, ječné mouky, jahel, ovesných vloček a podobných, dříve přehlížených materiálií.“ Pak tam autor hospodyňky chlácholí: „Všechny recepty jsou vyzkoušeny a není v nich chyb. Čtete-li třeba, že do bábovky z ječné mouky stačí 3 dkg margarínu, tedy skutečně stačí a nebojte se, že by se vám rozpadla.“ Také autor druhé kuchařky se zaklíná slovy o vaření „levně a dobře“. Jenže jeho knížka vyšla o sedm let dřív a je překrásným dokladem o tom, jak rychle a podstatně se pojem úspornosti může změnit. Knížku Umění levně a dobře vařit vydal v roce 1934 řezník z pražských Vršovic Eduard Vondrák a dával ji stálým zákaznicím jako pozornost k Vánocům. Recepty tammá úchvatné. Uveďme si jeden příklad úsporného vaření z pokrizových let. Svíčková po anglicku: „Na pekáč dáme čtvrt kg másla rozpěniti, maso na to vložíme, zasypeme rozsekanými žampiony, zalijeme madeirským vínem, přidáme další máslo a pečeme.“

Prateta vařila podle obou těch knížek, stránky mají pěkně obroušené rohy. Přechod z jedné do druhé, to musel být skok! Nejvíc mě zaujal návrh jídelníčku pro rok 1941. Pondělní oběd: kapustová polévka, nudle. Večeře: bramborový salát. Úterý: kyselo, škubánky. Večeře: nudle od pondělka. Středa: zapražená polévka, špenátové karbanátky. Večeře: brambory, salát. Maso jen v neděli, v podobě karbanátků. Chlapi museli šílet, jako by celý národ najel na country life. Tak dost, pořád čteme, ženám žádná krize nenenehrozí, a tak jdu nakoupit lososa, krevety, svíčkovou, madeiru, křepelky… a pro jistotu si dobře pamatuju, kam obě ty knížky dávám.

Helena Kovaříková

8.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Starosta Příbrami: Krampuslauf? Žádná akce nevyvolala tolik diskuzí

Příbram - Žádná společenská akce v historii Příbrami nevyvolala tolik diskuzí, a to před jejím konáním, i po jejím skončení. Ať už si lidé o ní myslí cokoli, byla bezesporu vyvrcholením letošních oslav 800. výročí založení města. Jaké je ohlédnutí starosty Příbrami Jindřicha Vařeky po Krampuslaufu?

Brusel schválil Česku miliardy na velké infrastrukturní projekty

Brusel - Tři velké projekty obnovy české silniční a železniční sítě v celkové hodnotě 161 milionů eur (asi 4,35 miliardy Kč) z evropských fondů schválila Evropská komise, která to dnes uvedla v tiskové zprávě.

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies