VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vynález trakař

Včera jsme v křivoklátských lesích zjistili, že právě kvetou borůvky. Těch bude! Mrkli jsme na sebe a zvolali unisono: „Jens!

12.5.2008
SDÍLEJ:

Foto:

Jens je z Dánska a potkali jsme ho loni na podzim na trajektu z Calais do Doveru. I když teď kdekdo jezdí do Anglie podmořským tunelem, my pořád trajektem. Nespěchat je rozkoš. Jakmile ji jednou poznáte, je to málem jako když náchylný jedinec poprvé zaslechne řinčení mincí z automatu do toho plechového korýtka vespod. Nedá se odolat, musíte to pokoušet znovu a znovu. Takže například chodíme pěšky přes hraniční přechody a pak dál a dál. Jezdíme na kánoi tam, kam se dá pohodlně dojet rychlíkem. Necháváme si dlouze vykládat to, co by se nám dalo stručně poslat mejlem. A do Anglie se přesouváme trajektem. Je něco pomalé? Nešlo by to ještě pomaleji? Wow, that´s a challenge!

Jens je chlap kolem padesátky. V uchu se mu houpe pirátská náušnice a džíny mu padnou jako ulité. Mám dojem, že v mládí hodně četl americké bítníky a občas si je přelouskne znovu, aby nevyšel z nálady.

Nemyslete si, že to je nějaký tulák. Jens chodí světem a píše cestopisy prošpikované recepty. Nežije si zle, jeho knihy se prodávají jako divé. Čím víc totiž lidi jedí horké psy v rohlíku, tím raději si čtou, co by mohli jíst, kdyby si na to udělali čas. Bylo-nebylo, Jens se zastavil v zapadlé vesnici v Pyrenejích a tam mu babička celá v černém předložila úúúžasnou kančí paštiku. Na toulkách po Provenci mu upekli nadívanou jehněčí plec a vytáhli ze sklepa vlastní růžové víno. Na Maltě jen pro něj připravili želví polévku. A v jiné pohádce sedí Jens v Alsasku na zápraží a blaženě se vrtá ve vepřovém a klobáskách, uvařených v zelí, jablkách a víně. Mňam! Jens nám začal vykládat, jak teď vymýšlí trakař. Objevil prý, že ve Finsku se smí chodit do lesa, kde vás napadne, a může se tam sbírat všechno, co roste. „Houby, jahody, borůvky, dovedete si to představit? Angličani jsou z toho celí diví.“ Jens se rozhodl, že vymyslí jídlo z borůvek. Překvapí lidstvo vyřešením problému, jak tu věc jíst, aby člověk nebyl celý zapatlaný. „Jestli by se z nich třeba nedalo něco uvařit,“ řekl Jens s výrazem šíleného vynálezce a vizionáře. „Borůvkové knedlíky?“ podivil se. „Wow, napíšu si o recept.“ Nikdy to neudělal, nejspíš už je sám vymyslel. Kdoví, kolik vynálezů se zrodilo podobně.

Helena Kovaříková

12.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pomoc s ochranou státních hranic by měly „slušně nabídnout" Řecku ostatní země Evropské unie ve chvíli, kdy to Atény samy nezvládají. Při příchodu na dnešní mimořádný summit EU k migrační problematice to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.
11

Brusel kárá Maďarsko. Jak skončí spor o vysoké školy?

Bezpilotní letoun - dron. Ilustrační foto.
5 12

Policie chce na pomoc nové drony. Nejenom k ochraně prezidenta

Smutná zpráva z filmového světa. Zemřel Jonathan Demme, režisér Mlčení jehňátek

Jonathan Demme, režisér oscarového Mlčení jehňátek, dnes zemřel v New Yorku. Bylo mu 73 let. Příčinou úmrtí byly komplikace s rakovinou jícnu.

Čtyři velké letní uzavírky potrápí Brňany. Největší omezení se čeká v Křenové

Na objížďky a uzavírky se musí i letos v létě připravit Brňané. Dopravní podnik připravil čtyři velké uzavírky, pátou plánuje na podzim. Proinvestuje 150 milionů korun.

Překvapení se nekoná, Rada zvolila šéfem ČT opět Petra Dvořáka

Českou televizi povede od začátku října po dobu dalších šesti let opět její stávající ředitel Petr Dvořák. V druhém kole volby generálního ředitele veřejnoprávní televize získal od Rady České televize maximum patnácti možných hlasů.

AKTUALIZUJEME

Charlie Hebdo: Policie zadržela 10 podezřelých

/VIDEO/ Velké zatýkání po Francii a Belgii. V souvislosti s útokem na redakci časopisu Charie Hebdo z ledna 2015 bylo do dneška zadrženo deset podezřelých.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies