La La Land

La La LandAutor: Archiv

Muzikály zažily slavnou éru v 60. letech, kdy úspěch slavily West Side Story, My Fair Lady nebo Za zvuků hudby. Posledním opravdovým muzikálem, který získal sošku za nejlepší snímek, bylo v roce 2002 Chicago. Letos by se mohl radovat film La La Land – moderní pojetí klasického hollywoodského milostného románu zasazeného mezi velká hudební a taneční čísla. La La Land měl premiéru na benátském festivalu a kritiky zaujal na přehlídce v Torontu.

Zdroj: Youtube

Režisérem snímku je Damien Chazelle, který na sebe upozornil už před dvěma lety svojí prvotinou Whiplash. V hlavních rolích zpívají a tančí Ryan Gosling a Emma Stoneová. U všech se dají očekávat důležité nominace.

V amerických kinech film startuje začátkem prosince, v Česku o měsíc později.

Manchester by the Sea

Manchester by the SeaAutor: Archiv

Jako o důležitém kandidátovi na nejlepší film roku se o Manchester by the Sea mluvilo dokonce ještě dřív, než byly oceněny snímky za rok předešlý. Manchester totiž měl svou premiéru na festivalu nezávislých filmů Sundance, kde vzbudil velký ohlas. Právě tam také film koupili producenti z internetového Amazon Studios a nastavili premiéru pro kinodistribuci na polovinu prosince.

Zdroj: Youtube

Film o muži, který se po bratrově smrti stane jediným opatrovníkem svého synovce, sází především na silný scénář uznávaného dramatika Kennetha Lonergana, který se ujal i režie. V hlavní roli podle mnohých exceluje Casey Affleck, který bude jistě sbírat mnoho cen. Ve vedlejších rolích se představí Michelle Williamsová nebo neznámý Lucas Hedge.

S českou premiérou se počítá na začátek února 2017.

Jackie

NnJackieAutor: Archiv

U americké filmové akademie již tradičně bodují dramatické životopisy. Tím nejzajímavějším a kriticky nejlépe hodnoceným by se mohl stát příběh bývalé první dámy Jacqueline Kennedyové. Snímek Jackie sleduje její život před a po atentátu na manžela, prezidenta USA Johna F. Kennedyho. Základem příběhu byl rozsáhlý rozhovor Kennedyové pro časopis Life.

Zdroj: Youtube

Podobné životopisy jsou zpravidla jistotou pro oscarové i jiné nominace. Letos by se tak mělo dostat na Natalii Portmanovou, která si zahrála titulní roli první dámy. Režisérem filmu je chilský filmař Pablo Larraín. Jedná se o jeho první anglicky mluvený snímek. Letos mimo jiné natočil film Neruda o chilském básníku Pablo Nerudovi. I ten by se měl na cenách objevit v kategorii nejlepší zahraniční film.

V českých kinech se Jackie objeví v půlce února.

Moonlight

MoonlightAutor: Archiv

V loňském roce se více než oceňování samotných filmů řešilo, proč nebyl nominován dostatek herců tmavé pleti nebo filmů s černoškou tematikou vůbec. Letos se takové debaty pravděpodobně nedočkáme, jelikož se mezi úzkými kandidáty už od počátku objevuje několik silných filmů s tímto zaměřením. Jedním z nich je Moonlight, který by si mohl dojít i pro ceny nejdůležitější. Podle serveru Rotten Tomatoes totiž bylo hned 98 % všech recenzí na film velmi pozitivních.

Zdroj: Youtube

Film zaznamenává příběh Chirona, žijícího od dětství až po dospělost mezi drogovými dealery v nebezpečné čtvrti Miami. Hlavní postavu hrají v jejích třech životních fázích tři různí herci. Kromě režiséra Barryho Jenkinse sbírají chválu od kritiků především herci Mahershala Ali, Naomie Harrisová a Janelle Monaeová ve vedlejších rolích.

Česká premiéra filmu zatím nebyla stanovena.

Fences

FencesAutor: Archiv

Fences jsou srdečním projektem herce Denzela Washingtona, který už doma má dvě zlaté sošky za Training Day a Glory. A k nejžhavějším kandidátům na cenu pro nejlepšího herce se řadí i teď. Mohl by k tomu ale sebrat i nominaci za režii. Fences totiž vzniklo pod jeho režijním dohledem.

Washington ve filmu hraje popeláře a hráče černošské basebalové ligy v Pittsburghu padesátých let. Hlavní hrdina ve svém prostředí trpí a snaží se především zabezpečit svou rodinu.

Zdroj: Youtube

Předlohou filmu byla stejnojmenná hra Augusta Wilsona, který tentokrát napsal i scénář. Spojení Wilsonovy předlohy s Washingtonem zafungovalo už dříve, když si Washington zahrál hlavního hrdinu i ve zmiňované hře a později byl za ni oceněn cenou Tony – jakýmsi divadelním Oscarem. Kromě Washingtona se dají očekávat nominace i za vedlejší roli pro Violu Davisovou.

Americká premiéra snímku bude v půlce prosince, ta česká ještě není známa.

Hidden Figures

Hidden FiguresAutor: Archiv

Další drama podle skutečných událostí a další silná černošská látka. Tentokrát se podíváme za afroamerickou matematičkou Katherine Johnsonovou a dvěma jejími kolegyněmi, které v šedesátých letech pomáhaly NASA ve vesmírných závodech. A i díky jejich propočtům se mohl nedávno zesnulý John Glenn stát prvním Američanem ve vesmíru. Snímek by se tak měl zaobírat jak postavením Afroameričanů v tehdejší společnosti, tak i postavením žen.

Zdroj: Youtube

Premiéru ve Spojených státech si film odbude v omezené míře 25. prosince, ale více se rozšíří až po Novém roce. Už teď se ale chválí výkony Taraji P. Hensonové a Janelle Moaeové v hlavních rolích i Kevina Costnera v roli vedlejší.

Do Česka toto drama zavítá dokonce až začátkem března.

Silence

SilenceAutor: Archiv

Martin Scorsese je jedním z nejuznávanějších režisérů historie. Mezi jeho nejslavnější filmy patří Taxikář, Zuřící býk, Mafiáni, Casino nebo poslední Vlk z Wall Street. Tedy především gangsterky. Nyní se ale po letech a po snímcích Kundun nebo Poslední pokušení Krista opět pustil do náboženské látky. A opět by se mělo jednat o velkou událost.

Příběh pojednává o dvou portugalských jezuitech, kteří se vydávají do Japonska najít svého mentora. Potkají však jen velké utrpení. Do hlavních rolí Scorsese obsadil mladé herce Adama Drivera a Andrewa Garfielda, které doplnil ostřílený Liam Neeson. Celý film se natáčel na Tchaj-wanu.

Zdroj: Youtube

Silence zatím téměř nikdo neviděl, nebyl totiž představen na žádném festivalu a měl jen omezenou slavnostní premiéru ve Vatikánu. Do kin vstoupí až před Štědrým dnem – 23. prosince. V Česku až v půlce února.

Hell or High Water

Hell or High WaterAutor: Archiv

Hell or High Water je jediným filmem ve výběru, který měl premiéru pro širokou distribuci už v srpnu a poprvé se představil už na letošním festivalu v Cannes. Českým kinům se ale tento neowestern zdaleka vyhnul, a proto se v žebříčku objevuje. Film sází na výborný scénář, který se v Hollywoodu řadil k těm nejlepším ještě před zpracováním, i zajímavou hudbu Nicka Caveho.

Zdroj: Youtube

Příběh je jednoduchý. Dva bratři se v zoufalém pokusu o záchranu rodinné farmy v Novém Mexiku rozhodnou vyloupit banku. Do cesty se jim však připlete texaský šerif. Tak začíná moderní westernová hra na kočku a na myš. Nominace se dají očekávat především u představitelů hlavních rolí, mezi nimiž vyčnívá Jeff Bridges v roli šerifa.

Lion

LionAutor: Archiv

Saroo se jako malý ztratí rodičům ve vlaku v Kalkatě. Jako zázrakem přežije a adoptuje jej australská rodina. Později se Saroo vydává pátrat po svém původu pouze za pomoci nezřetelných vzpomínek a aplikace Google Earth. Tak zní premisa příběhu natočeného podle skutečných událostí. Děj je založen na knize Long Way Home od Saroo Brierleyho.

Zdroj: Youtube

Film měl premiéru na festivalu v Torontu, koncem listopadu šel do široké distribuce a na začátku února se představí i v České republice. Tou dobou už nějaké ceny nebo nominace pravděpodobně posbírají Dev Patel za hlavní roli nebo Nicole Kidmanová v roli jeho adoptivní matky.

Live by Night

Live by NightAutor: Archiv

Dříve byl Ben Affleck jen vysmívaným hercem. Dnes je z něj ale uznávaný režisér, který si dal po oscarovém Argu menší pauzu a letos přichází s gangsterským příběhem Live by Night. Příběh podle knihy Denise Lehaneho se odehrává ve 20. a 30. letech 20. století a sleduje vzestup a pád mladého bostonského gangstera po jeho odchodu na Floridu.

Zdroj: Youtube

Režisér sám sebe obsadil i do hlavní role, tam se ale nominace čekat spíše nedají (navíc když je v této kategorii jedním z favoritů jeho bratr Casey za Manchester by the Sea). Aflleck je ale držitelem Oscara za Dobrého Willa Huntinga a pod scénář se podepsal i tentokrát. Ten by měl být společně s kamerou a výpravou jeho největším triufem.