"Původně jsem studoval grafický design, drama jsem začal studovat až jako pětadvacetiletý. I proto jsem zastáncem toho, aby se mladí lidé se nemuseli pro své povolání rozhodovat příliš brzy," řekl Rickman na dnešním setkání s novináři. Podle něj musí mít člověk velké sebevědomí, aby se jako režisér postavil před herce, a na některý jejich dotaz přiznal, že něco zkrátka neví.

"Pustit se do dobového dramatu jen tak je docela hloupým nápadem, nesmírně finančně náročným. Scénář se mi ale dostal do rukou a oslovil mě. Je to instinkt, až jakýsi zvířecí instinkt - ten příběh si prostě vybral mě," vysvětlil, jak se dostal ke Králově zahradnici.

"I jako herec si filmy vybírám podle kvality scénáře a námětu. Před chvílí jsme si povídal s francouzským kolegou o Číně a nyní hovořím s Angličanem o Ludvíku XIV. - a o tom je film," uvedl.

V Králově zahradnici se jako herec objevil proto, že mu to nařídil producent. Ale hrál prý prakticky zadarmo. "Tak to chodí," vysvětlil ke své roli, v níž prý jen seděl či stál a zastal na place herce a režiséra. "Učím mladé herce a vždycky jim říkám, že sebekázeň a svoboda jsou jen dvě strany téže mince," dodal.

Ke spolupráci s Winsletovou podotkl, že i jako režisér k tomu přistupuje ze strany herce. "Tedy tak, jak bych si já sám přál být režírován. Jako režisér mám poslední slovo, ale když se dohadujeme jak to bude, je to diskuse rovného s rovným. S ní jsem spolupracoval už na filmu Rozum a cit, kdy jí bylo pouhých devatenáct. Od té doby se hodně změnilo. Je inteligentní, schopná improvizovat. Ale zarazilo mě, že se jí nikdo nikdy neptal, co si o své roli myslí. Já se na to ptám," dodal.

Držitel Zlatého glóbu a Emmy za hlavní roli v Rasputinovi, herec mnoha tváří Alan Rickman, který v únoru odslavil devětašedesátiny, zasvětil první půlku kariéry divadlu. Až v 90. letech debutoval jako režisér ceněným filmem Zimní host s Emmou Thompsonovou v hlavní roli. Ztvárnil desítky rolí, za roli šerifa z Nottinghamu z filmu Robin Hood: Král zbojníků získal britskou cenu Bafta, zahrál si i ve filmu Láska nebeská nebo Rozum a cit. Je znám z diváckého hitu Smrtonosná past, jako profesor Snape se objevil v sérii o Harry Potterovi. "Na tu roli jsem velice hrdý, myslím, že to byl dobrý počin," řekl.