Bartoška, který sám sebe označuje za "rovinového herce" a je známý tím, že se při příchodu na scénu ptá, kde sedí, musel v minulých dnech při natáčení chodit do kopce a po mnoha letech i jezdit na kole. To vše navíc v tropických vedrech, kdy každý den padaly teplotní rekordy. "A mám psa, který se má toulat čtyři metry za mnou, a kdykoliv je klapka, tak ten pes mě o čtyři metry předběhne," postěžoval si Bartoška novinářům.

Bajgar jeho úsilí ocenil. "Dělal tady opravdu nevídané věci. Lezl po skalách, chodil do kopce, jel na kole do kopce. A to nebyl žádný fígl, že bychom naklonili cestu opačně. Já jsem žasl a jsem za to vděčný," řekl.

Komediálně laděný snímek vypráví o veterináři, který je unavený dlouholetým manželstvím a v šedesáti si vzpomene, že míval sny i vlastní vůli, a rozhodne se získat zpátky vládu nad svým životem. Podle Bartošky pro to najde svérázný způsob.

"Možná po premiéře, která má být koncem března, stoupne rozvodovost," odhaduje populární herec, který v pondělí spolu s Balzerovou natáčel jednu ze scén na zahradě černošické vily. Pozastavuje se v ní nad počtem kilometrů, které najezdil na kole jeho zesnulý tchán, manželka ale jeho nadšení nesdílí a upozorňuje ho, že neostříhal túje. Nakonec oba překvapivě vyrážejí na projížďku na kolech k baroknímu areálu Skalka nad Mníškem pod Brdy. "Ona ho při té cyklovyjížďce, která je oba stojí hodně sil, ještě pořád srovnává. Že jede pomalu a bez helmy," dodala Balzerová.

Podle herečky v rodině zachycené ve filmu vládne matriarchát, a chlapi to kazí. "Ženské si berou tygry a z nepochopitelných důvodů z nich dělají králíky. Možná proto, že se bojí, že tygři budou drápat a pak utečou, kdežto králík, ten drží. Je šťastný a přežvykuje, je rád, když mu dají do kotce krmení, a zůstává," popsal Bajgar problémy, které někdy přináší mnohaleté soužití muže a ženy.

Poukázal na to, že dříve lidé zplodili děti, a sotva je vychovali, umírali. "Dnes lidé musejí spolu strávit padesát, šedesát, za chvíli sedmdesát let," upozornil režisér, podle nějž vztah, má-li přetrvat takovou dobu, nemůže vyplňovat všechno.

V dalších rolích se objeví Táňa Vilhelmová, Jiří Havelka, Pavla Beretová, Jakub Kohák, Arnošt Goldflam, Lucia Siposová, Milan Lasica a Klára Melíšková. Bajgar, který je společně s Mirkou Zlatníkovou podepsán také pod scénářem, má v roli producenta za sebou řadu televizních projektů, například Ulici, Expozituru, Kriminálku Anděl, Okresní přebor, Comeback, Dokonalý svět a Soukromé pasti. Se Zlatníkovou napsal scénář televizního seriálu Neviditelní, který také režíroval. K Teorii tygra přizval kameramana Petra Koblovského, střihače Jana Mattlacha, kostýmní výtvarnici Katarínu Hollou, architektku Noru Sopkovou či zvukaře Radima Hladíka mladšího. Koproducentem snímku je Česká televize.