Domácí novinkou je šesté pokračování osudů dvojice režisér-lékař v komedii Jak básníci čekají na zázrak. Údajně poslední díl z pera Ladislava Pecháčka a v režii Dušana Kleina zachycuje hrdiny na kraji padesátky. Věčně romantický Štěpán snad konečně nalezne tu pravou a Kendy se vymotá z kolotoče úmorných reklam. Na plátně potkáme kromě Davida Matáska a Pavla Kříže Lukáše Vaculíka a Lindu Rybovou.

Zdroj: Youtube

Film Kolonie přijel na letošní Febiofest osobně uvést jeden z hlavních protagonistů: německý herec Daniel Brühl, kterého známe jako Nikiho Laudu z filmu Rivalové. Teď vstupuje drama dvou lidí, do jejichž vztahu zasáhl Pinochetův převrat v Chile, do našich kin. Příběh, inspirovaný skutečnými událostmi, se odehrává převážně v kolonii Dignidad, kde byli odpůrci Pinochetova režimu podrobováni vymývání mozků a děti sexuálně zneužívány. Brühlovu partnerku, odvážnou letušku, si zahrála představitelka Hermiony Emma Watsonová.

Zdroj: Youtube

Britský snímek Orel Eddie vyhlíží na první pohled jako sportovní film. Ale jeho hrdina dělá vše proto, aby tomu tak docela nebylo. Hýčká si sice od dětství životní sen: dostat se na olympiádu. Navzdory tomu, že je opakovaně ujišťován o tom, že mu chybí to podstatné: dostatek sportovního talentu… Eddie to ale nevzdává. Krom toho, že nahlédneme do různých disciplin, včetně skoků na lyžích, se díky režisérovi Dexteru Fletcherovi i hlavnímu protagonistovi Taronu Egertonovi především dobře pobavíme.

Zdroj: Youtube

To Newyorčan James White ve stejnojmenném režijním debutu producenta Joshe Monda je mnohem méně ambiciozní mladík. Povaleč, který si navzdory inteligenci neumí udržet práci, je ale nucen přehodnotit život poté, co se zdraví jeho matky začne povážlivě hroutit. V hlavní ženské roli hořce humorného příběhu o rodinných vztazích a odpovědnosti za druhé uvidíme Cynthii Nixonovou, kterou známe jako Mirandu v Sexu ve městě.

Zdroj: Youtube

Katastrofický snímek Pátá vlna vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Ricka Yanceyho. Většina Země je tu v důsledku mimozemské invaze ničena čtyřmi vlnami stupňujících se útoků, od virové nákazy přes potopu. Casie putuje světem a snaží se zachránit mladšího bratra, dřív než udeří titulní pátá vlna. Chloe Grace Moretzová podává v hlavní roli dobrý výkon, jinak je ale scénář kombinací známých klišé z obdobných žánrovek.

Zdroj: Youtube

Komu by nestačili mimozemšťané, ten si může dopřát navrch noční můry současné dětské hvězdy Hollywoodu Jacoba Tremblaye v hororu Zlo nikdy nespí. Rodiče, kteří přišli o syna, adoptují osmiletého chlapce jménem Cody. Působí jako citlivý a hodný hoch, má ale jedno velké trauma: bojí se usínání. V noci totiž přicházejí přízraky z minulosti, s nimž je těžké bojovat. Nejen pro dítě.

Monografické drama Abela Ferrary Pasolini dává už názvem najevo, že nahlíží do života, respektive jeho dramatického sklonku, kontroverzního italského filmaře s filmy Dekameron či Mamma Roma na kontě.

Zdroj: Youtube

Do kin míří i dva dokumenty. Příběh lesa francouzských režisérů Jacquese Perrina a Jacquese Cluzauda přináší poetický záznam života zvířat (i lidí) v průběhu ročních období, jehož komentář namluvil Tomáš Hanák.

Zdroj: Youtube

Druhý natočil známý ruský dokumentarista Vitalij Manski, jehož film Roura běžel i v našich kinech. Filmař dostal povolení sledovat s kamerou severokorejskou školačku v den příprav na oslavu výročí nejvyššího vůdce Kim Čong-ila. Pochopitelně podle scénáře předem daného oficiálními místy - aby nebyla narušena oficiální prezentace šťastné země, kde se spokojení lidé po ránu „zapojují do lidové zdravotní rozcvičky" a děti zahajují školní výuku přednáškou o neohroženém vůdci… Režisér však pomocí nestřežených záběrů a střihu zachytil ve filmu V paprscích slunce zcela jiný obraz společnosti. Vězte, že nijak chvályhodný.

Zdroj: Youtube