Štěstí od prvních pracovních chvil, významné režijní osobnosti, dobré i špatné dny. Tak hodnotila včera svůj život před novináři francouzská herečka Catherine Deneuve, která svou absenci na zahájení Febiofestu splatila organizátorům tím, že přijela na jeho finále.

Vzpomínala na spolupráci s Louisem Buňuelem, Andrém Techiném, Jacquesem Demym i dcerou Chiarou, kterou má s hercem Marcellem Mastroiannim.

„Byla jsem lehce nervózní, jak se nám budou říkat věci podle scénáře, když to v reálu máme spolu jinak, ale Chiara byla velmi přirozená a nakonec to bylo krásné, vzájemně obohacující natáčení,“ svěřila se herečka ohledně snímku Vánoční příběh, který běží na festivalu a v němž se sešla se svou dcerou. „Teď jsme spolu natočily další projekt, premiéra ještě nebyla, těším se, jak bude působit v kinech.“

Catherine Deneuveová.
Febiofest ozdobí Kráska dne. Catherine Deneuveová

Cena Kristián, kterou převzala na festivalu, ji potěšila. Při té příležitosti zavzpomínala i na své začátky. „Herečkou jsem se stala trochu vlivem okolností, ne že bych si profesi sama vybrala,“ řekla. „Mé starší sestry Francoise, jež byla herečkou, se jednou z produkce zeptali, zda bych nechtěla také účinkovat ve filmu. Byly právě školní prázdniny a rodiče mi to dovolili. Přišla jsem na kamerové zkoušky, uspěla, a tak začala má filmová kariéra.“

Raději architektkou?

Dnes by prý herectví více zvažovala. „Tehdy šlo vše velmi lehce, ale dnes je z filmu velký byznys. Sice si ho dokážu po těch letech lépe užít, ale možná bych se raději vrhla na architekturu, ta mě vždy zajímala,“ přiznala novinářům herečka, jejíž nejmilovanější film jsou prý Paraplíčka ze Cherbourgu, která natočila s Jacquesem Demym.

Catherine Deneuveová na filmovém festivalu v New Yorku
Deneuveová se omluvila obětem sexuálních útoků. Na MeToo ale názor nemění

„Velkou roli tu hrála hudba Michela Legranda, zkoušeli jsme přímo na ni, byla to nádherná práce. Už nikdy potom jsem nezažila tak intenzívní a poetické natáčení,“ podotkla k muzikálu z roku 1964.

Před divadlem má dodnes respekt. „Mívám trému, když stojím na pódiu, a vždy jsem se bála vystupovat v divadle, jsem spíše filmová herečka,“ tvrdí. Z hereckých partnerů vyzdvihla Gérarda Depardieua. „Mám ho ráda i přes jeho chyby. Gérard má rád ženy a umí být skvělým společníkem. Ale je také vynikající herec, s nímž je vám na place dobře a po klapce ještě lépe. Vypráví různé anekdoty, dělá pohodu celému štábu,“ shrnula Deneuve práci s dnes téměř již sedmdesátiletým kolegou.

Režírovat by sama nechtěla. „Jsem od přírody zvědavý člověk a zajímá mě, jak nové technologie pomáhají filmařům. Určitě je dnes lehčí filmy točit, vzniká jich ale příliš mnoho. Alespoň u nás ve Francii,“ soudí herečka. „Natáčejí i ženy, ano, a leckteré snímky jsou dobré. Máme šikovné filmařky. Také mám letité zkušenosti a příležitost by se určitě našla. Ale mám před touto profesí pokoru. Nestačí jen pustit kameru, pro mě znamená film víc. A to ctím. Má parketa je herectví.“

Catherine Deneuveová ve filmu Polibek od Beatrice
Herečka Catherine Deneuveová odsuzuje kampaň MeToo: Je to puritánství