„Přesto, že s neslyšícími pracuji dlouho, i pro mne to byla úplně nová zkušenost. Práce s neslyšícími herci byla úžasná," říká režisérka Alena Derzsiová a doplňuje: „Skláním se před jejich mistrovstvím, smyslem pro humor, trpělivostí, obrovskou disciplínou a pracovním nasazením. Věřím, že výsledek potěší všechny diváky, stejně jako nás potěšilo se na něm podílet."

Vznikla tak unikátní pohádka Vánoční království, kterou hrají neslyšící herci ve znakovém jazyce a která díky dabingu osloví také děti slyšící. Především je však cílem tvůrců ukázat, že sluchově handicapovaní lidé dovedou skvěle hrát, a dokázat, že svět neslyšících a slyšících má k sobě blíž, než by se mohlo zdát.

Vánoční království
Pohádka o princezně, která chtěla slavit Vánoce každý měsíc, o její nápravě a Vánoční hvězdě, která plní přání o Štědrém dnu.
Princezna Zlatuška chtěla slavit Vánoce každý měsíc. V zámku už pro samé dárky nebylo k hnutí, maštale nestačily pro všechny koně, které si princezna přála. A tak se král a královna rozhodli, že princeznu provdají do jiného království, aby už měli konečně klid. Zlatušku poslali za doprovodu komorníka na námluvy. Po cestě potkali syna chalupníka Josefa, malého Josífka. Ten byl ještě celý omámený, protože se mu chvíli předtím zjevila Vánoční hvězda a slíbila mu o Štědrém dnu splnit přání. Princeznu zavedl Josífek k nim do chalupy. A právě chalupník Josef princeznu postupně napravil. Vánoční hvězda vyplnila, co slíbila, a nakonec byli všichni spokojení a šťastní.

režie: Alena Derzsiová // dramaturgie: Michaela Fialová // kamera: Josef Nekvasil // scénář: Alexandra Vebrová // střih: Katarina Geyerová // hudební režie: Václav Fiala // produkce: Jana Kabátová // manažer vývoje: Radomír Šofr // manažer realizace: Petr Morávek