Již v noci z neděle na pondělí středoevropského času může dojít k historické události. Muzikál La La Land má 14 nominací na Oscary a celkem může získat 13 cen americké filmové akademie. Rozdíl v počtech je daný dvěma nominacemi v kategorii nejlepší píseň roku. Pokud by krásný muzikál o současných snílcích proměnil všechny nominace, stal by se rekordmanem oscarové historie. Aby se mu podařilo vyrovnat historické tabulky, stačilo by mu proměnit 11 nominací v úspěch, pak by se vyrovnal trojici snímků Ben Hur, Titanic a Pán prstenů: Návrat krále, které drží dosavadní prim.

PŘEKÁŽKY

Na cestě k tomuto úspěchu však La La Landu stojí několik výrazných překážek. Jednou z největších bude kategorie nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Ryan Gosling za La La Land sošku nejspíš nezíská, protože favority jsou Casey Affleck a Denzel Washington.

Velkou neznámou pak budou takzvané technické kategorie věnované kameře, střihu, kostýmům či zvuku. Ve vizuálních kategoriích se La La Land nejspíš střetne se sci-fi Příchozí. Očekávaný bude boj o nejlepší kameru, která je tradičně velmi prestižní (a u nás opomíjenou) kategorií. Proti úspěchu muzikálu mluví například hlasování Americké asociace kameramanů, která zvolila drama Lion.

NA ZVUKU ZÁLEŽÍ

Další problém může přijít u zvukových kategorií, v nichž americká filmová akademie tradičně upřednostňuje válečné filmy či sci-fi. Zde by mohl být velkým konkurentem La La Landu válečný snímek Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, který zvítězil v profesní asociaci amerických zvukařů.

Nedělní noc bude velmi zajímavá. A každá prohra La La Landu bude tento snímek vzdalovat jeho rekordní oscarové pohádce.