Tříska, který oslavil loni osmdesátiny, začal kariéru v divadle. Jednou z jeho prvních rolí na filmovém plátně byla ta z poetického dramatu Radúz a Mahulena. Snímek uvede Febiofest za jeho účasti 25. března v kině CineStar Praha-Anděl.

Tříska se prosadil i po emigraci v roce 1977 v USA. S Milošem Formanem spolupracoval na snímcích Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Do povědomí diváků se zapsal i jako nekompromisní pedagog Igor Hnízdo v Obecné škole Jana Svěráka, v jehož novém snímku Po strništi bos také hraje.

Cílem dramaturgie je reflektovat proměny

Podle Rekové bude Mezinárodní filmový festival Praha-Febiofest, jehož 24. ročník se uskuteční od 23. do 31. března, pokračovat v sekci Nová Evropa v trendu prezentování tuzemských tvůrců a snímků, které vznikají v mezinárodních koprodukcích.

„Přibývají debuty mladých filmařů, jimiž končí svá studia, i koprodukční filmy. Cílem dramaturgie je právě tyto proměny reflektovat," komentoval to programový ředitel Febiofestu Michal Hogenauer. Intimní drama Špína se odehrává v prostředí dospívající mládeže v současné Bratislavě, světovou premiéru mělo v lednu v Rotterdamu.

V sekci Panorama se objeví celovečerní experiment

Druhou českou premiérou v soutěži bude debut rakouské režisérky Terezy Kotykové Doma je tady. Líčí netradiční setkání dvou lidí, kteří díky svému vztahu nalézají sami sebe. Hudbu k němu složila zpěvačka a herečka Markéta Irglová.

V programu sekce Central Park diváci uvidí oceněný snímek z Berlinale, slovensko-česko-maďarské drama Pátá loď Ivety Grófové. V sekci Panorama se objeví celovečerní experiment Jako z filmu vizuálního umělce Tomáše Svobody.

Nebude chybět ani sekce Febiofest Junior 

Patří k zakladatelům galerie Display a vede ateliér Nových médií na Akademii výtvarných umění. Snímkem s českou účastí je i zahajovací film Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých; na scénáři se podílel Štěpán Hulík, jednu z hlavních rolí ztvárnil Miroslav Krobot.

Ani letos nebude v programu chybět sekce Febiofest Junior. „Je určena primárně školám, ale většinu snímků uvedeme i o víkendu a v brzkých odpoledních hodinách," podotkla programová ředitelka Anna Kopecká. Více informací je na adrese www.febiofest.cz.