„Po celém světě žijí desetitisíce českých krajanů, kteří mají rádi domácí kinematografii,ale nemají k ní přístup. Oslovili jsme tedy české komunity v zahraničí a setkali se s nečekaně vřelou reakcí. Dostali jsme i odpovědi psané češtinou z konce 19. století, které svědčí o tom, že Češi ve světě i po stoletém odloučení udržují nejen jazyk ale i citovou vazbu k domovině. Podařilo se domluvit na 30 projekcí takřka na všech kontinentech a další se připojují každým dnem, jak je vidět na webu www.zdeneksverak.cz. Čeští diváci tak oslaví napříč poledníky a rovnoběžkami tátovy narozeniny s remasterovanou Obecnou školou, která se po 25 letech vrátí na stříbrné plátno," říká režisér a strůjce oslavy Jan Svěrák.

Mezi lokalitami, kde první společný film tvůrčího týmu Svěrák & Svěrák poběží, je mnoho evropských zemí (například Anglie, Německo, Španělsko, Polsko, Norsko), ale i Spojené státy, Argentina, Nový Zéland a Austrálie, Izrael, Mongolsko nebo exotické Bali a Seychely. Celkem film uvidí diváci ve více než 100 kinech po celém světě, jen v Česku se připojilo na 60 biografů v distribuci společnosti Aerofilms

„Krajané v zahraničí znají film - starší generace pro jeho nostalgickou atmosféru poválečné naděje, mladší pro jeho mezinárodní úspěch, někteří znají další tátovy filmy, jeho písně a samozřejmě Cimrmana," dodává Jan Svěrák. Projekce připadne na velikonoční pondělí 28. března, tedy den Svěrákových narozenin, ale mimo jiné i den učitelů.

Na digitálním remasterování filmu se začalo pracovat na podzim 2015 po udělení souhlasu vlastníkem práv, Státním fondem kinematografie. Celosvětovou oslavu a projekci snímku organizuje režisér Svěrák s partnerskou společnosti Artinii. "Velice rádi jsme tento dárek k narozeninám obohatili o filmové projekce po celém světě. Je i naším hlavním cílem zprostředkovávat lidem po celém světě umění, které je obohacuje a podněcuje jejich vášně. Jsme rádi, že náš první projekt je věnován jednomu z nejinspirativnějších Čechů dneška," říká Ctirad Hemelík, jeden ze zakladatelů Artinii.

Slavnostní atmosféru večera naladí další partner akce, Bohemia Sekt – ve většině českých kin dostanou diváci k přípitku sklenku šampusu.

Obecnou školu natočil Jan Svěrák jako svůj filmový debut podle scénáře svého otce. Film zaznamenal velký úspěch – nejen návštěvností v československých kinech, ale také nominací na cenu Americké akademie Oscar. Tvůrčí dvojice "otec a syn" tak odstartovala spolupráci, která trvá již čtvrt století.

Zdeněk Svěrák zanechal svým dílem stopu takřka ve všech odvětvích umělecké činnosti. Je autorem scénářů filmů jako Vrchní, prchni!, Tři veteráni, Kolja, Vesničko má středisková, Tmavomodrý svět a mnoha dalších. Společně s Ladislavem Smoljakem napsal 15 divadelních scénářů s ústřední postavou Járy Cimrmana. Ve dvojici s Jaroslavem Uhlířem složili a nazpívali na 400 písní. Ztvárnil bezpočet hereckých rolí divadelních i filmových a v neposlední řadě se mu daří i na poli literární tvorby. Jeho tři povídkové knihy se staly bestsellery.