Můžete připomenout, proč jste k promítání zvolili pozdější termín?

První dva ročníky se uskutečnily na konci letních prázdnin. Měli jsme pocit, že filmové akce, stejně jako hudební festivaly, k létu patří. Obrátila se na nás ale řada lidí s tím, že bývají během léta s dětmi mimo město nebo region a že by bylo lepší nechat promítání až na podzim. A protože chceme divákům vyjít vstříc, zkoušíme to letos takto. Promítnete ve dvou dnech filmy české, japonské, americké i česko-německé produkce.

Na který se sám těšíte a který byste doporučil nejmladší, střední generaci a té nejstarší?

Věřím, že každý z pěti připravených filmů má něco do sebe a osloví diváky napříč generacemi – tedy, že se budou bavit děti i jejich rodiče. Osobně se velmi těším na slovenskou pohádku Perinbaba režiséra Juraje Jakubiska. Pro mě je to jedna z nejlépe natočených pohádek, co znám. Pro nejmladší diváky je určen hned první snímek – Máte doma lva. Jde o poměrně málo známý český film z roku 1963 o dvou chlapcích, kteří se jeden den nedostanou do školky a prožijí dobrodružství ve zvláštním fantazijním světě. A starším bych určitě doporučil Kluka ve světě příšer. Jde o japonskou animovanou novinku, která běží v současné době v českých kinech – ale jen s titulky. U nás zajistíme jejich přečtení – tak starší děti můžou vzít i své mladší sourozence.

Opět je vaším partnerem Muzeum Karla Zemana – znamená to pro festiválek nějakou výhodu?

Dělat přehlídku dětských filmů bez filmů Karla Zemana by asi nešlo. Partnerství s muzeem nás opět velmi těší a jeho návštěvu v Praze vřele doporučuji. Tentokrát v sobotu od 15 hodin promítneme Ukradenou vzducholoď, kterou režíroval Zeman v roce 1966. Diváci se i letos mohou díky Muzeu Karla Zemana těšit na losování dárků před každým filmem – ve hře jsou DVD a rodinné vstupenky.

Pozvali jste na přehlídku některého režiséra, herce, historika nebo jiného hosta?

Letos jsme opět počítali s našim stálým hostem Ondřejem Beránkem – producentem a spoluzakladatelem Muzea Karla Zemana. Bohužel nepřijede, bude pracovně v zahraničí.

Jaký celkový počet diváků byste považoval za úspěch?

Vloni byla průměrná návštěvnost na představení kolem padesáti diváků. To je počet, který nám umožní zaplatit filmové licence. Díky partnerství s Kulturním domem Josefa Suka můžeme využívat kinosál i techniku s personálem bez poplatků a to je velká výhoda. Každopádně by nás určitě vyšší počet diváků potěšil. Byl by to důkaz, že o dobré filmy je stále zájem a že naše akce má smysl. No a do sálu se nás vejde asi 200, kdyby byla sedadla plná, byla by opravdu nádhera!

Chození do kina není v dnešní době úplně nejlevnější záležitost – zejména, když jdete s rodinou. Jaké budou ceny vstupenek na Sedlčanské filmové školce?

Našim cílem je přitáhnout do kina malé diváky i s rodiči nebo prarodiči, protože věříme, že filmové zážitky stojí za to společně sdílet. Snažíme se to zohlednit i v ceně. Jednotlivý film stojí 50 korun, permanentka na všechna představení 150 Kč a nabízíme i rodinnou permanentku, která vyjde dva dospělé a až tři děti na 400 Kč. Věřím, že to jsou přijatelné ceny.

Sobota 22. října:
13 hodin: Máte doma lva (film ČSR, r. 1963)
15 hod.: Ukradená vzducholoď (ČSR, r. 1966)
18 hod.: Kluk ve světě příšer (Japonsko, r. 2016)

Neděle 23. října
13 hod.: Perinbnaba (ČSR/Něm., 1985)
15 hod.: Čaroděj ze země Oz (USA, 1939)

Marie Břeňová