"První dojem (z výstavy) pro mě byl stejný, jako když jsem před dvaceti lety přišla na zahradu rodného domu, taky jsem se takhle rozbrečela," řekla dojatá Janžurová, která na středeční vernisáž do Dubí přijela. "Já nevím, proč se mi to tady stalo. Asi je to kus mého domova. Člověk v těch kostýmech prožil takový vzrušený a intenzivní čas něčeho krásného," dodala.

Čtěte také: Po Thálii sahají Janžurová, Kňažko, Dyk i Vojtek

Ve vitrínách jsou šaty z filmů Morgiana, Petrolejové lampy, Což takhle dát si špenát, Marečku, podejte mi pero nebo seriálu Arabela. "Zvláštní vzpomínky nemám na ty kostýmy, jenom je všechny znám hrozně dobře," řekla herečka. "Každý film a každá velká role je pro herce, zvlášť v naší malé zemi, významným darem, předpovědí významného období. Film, pokud se podaří, zůstává živý a lidé dodnes mohou ty filmy vidět. Je to takové pouto k té práci," dodala Janžurová, která je držitelkou mnoha ocenění. Naposledy si zahrála roli babičky ve filmu Teorie tygra.

Iva Janžurová je nominovaná na Cenu Thalie za rok 2016 za roli Sarah Bernhardtové ve hře Johna Murrella Božská Sarah, kterou uvádí Divadlo Kalich. Laureáty vyhlásí Herecká asociace 25. března v Národním divadle.

Kostýmy se v Dubí ve spolupráci s fundusem barrandovského studia už vystavovaly. Loni Alena Vránová uvedla filmové šaty, ve kterých si zahrála, a o rok dříve Václav Vorlíček představil kostýmy ze svých filmů.

Nepřehlédněte: Rozhovor s Ivou Janžurovou