Do českých kin dnes vstupuje pět premiér, v jejichž čele kralují dvě divácké lahůdky.

První se jmenuje Zachraňte pana Bankse a vypráví takřka staromilským způsobem příběh jednoho neobyčejného souboje na filmovém poli. V roce 1961 došlo totiž v Hollywoodu k pozoruhodnému setkání dvou zcela odišných, ale stejně paličatých osobností: Walta Disneyho a P. L. Traversové, autorky knihy o jedné osobité chůvě Mary Poppins. Americký žoviální obchodník a producent a značně komisní britská spisovatelka se pokusili o nemožné - osobně projednat podmínky a práva ke zfilmování Mary Poppins. Režisér John L. Hancock zachycuje půvabným i dojemným způsobem jejich duel, kde se střetly dvě odlišné kultury i dva pohledy na svět. Mimořádnou oporu našel v hercích: Disneyho hraje Tom Hanks, britskou autorku ztvárnila Emma Thompsonová.

Zdroj: Youtube

Druhým zajímavým snímkem je novinka bratrů Coenů, V nitru Llewyna Davise, jakási zvláštní roadmovie talentovaného písničkáře, která se shodou okolností odehrává v témže roce jako setkání Disneyho s Traversovou: 1961. Llewyn putuje městy a hudebními kluby, přespává na gaučích u kamarádů a snaží se v době obrody folku o více uznání. Ve filmu plném skvělé muziky potkáme kromě vynikajícího Oscara Isaaka v titulní roli také Johna Goodmana, Justina Timberlakea a Carey Mulliganovou.

Zdroj: Youtube

Z Francie k nám míří Má vlast Mohameda Hamidiho. Mladý student práv Farid žije celý život ve Francii. Když ho nemocný otec pošle do Alžírska, aby se pokusil zachránit rodinný dům před demolicí, objevuje krajinu, v níž nikdy nebyl a která mu připadá stará a zaostalá. V otcově obci však zničehonic odkrývá i plejádu mimořádných lidí, jejichž humor a otevřenost ho nečekaně osloví.

Bella a Sebastián se svého času stali televizní legendou. Příběh chlapce a jeho psa z pera Cécile Aubryové u nás běžel v 60. letech jako seriál, nyní jej vrací, poprvé na stříbrné plátno, režisér Nicolas Vanier. A slibuje úchvatnou podívanou v kulisách savojských Alp i dramatický příběh, kde se do přátelství hocha a psa promítají místní události 2. světové války. O roli Sebastiána se ucházelo přes dva tisíce chlapců, po kamerových zkouškách se předvýběr zúžil na dvanáct adeptů. S těmi režisér odjel do své horské chaty ve Vercors, kde chová tažné psy, a několik dní sledoval, jak chlapci se zvířaty vycházejí. Zvítězil Felix Bossuet, jehož uvidíme ve filmu.

Zdroj: Youtube

Poslední novinkou je dvojka Troškovy komedie Babovřesky, další režisérův pohled na život v současné vesnici, který začíná tam, kde první film skončil. Do vsi přijíždějí hokejisté a místní jsou na vrcholu blaha. I když, jak kteří… Mezi herci potkáme znovu mj. Veroniku Žilkovou, Lukáše Langmajera, Lucii Vondráčkovou, Jana Dolanského a Martina Stropnického.

Zdroj: Youtube