Láska v hrobě

Za pozornost stojí předevšímLáska v hroběrežiséra Davida Vondráčka, celovečerní dokument o dvojici bezdomovců, která našla azyl v hrobce na strašnickém hřbitově. Díky pečlivému několikaletému sběru materiálu jde o nevšední vhled do života lidí, kteří už nemají co ztratit a kteří navzdory postupné sebedestrukci dokáží žít pro druhého.

Zdroj: Youtube

Pevnost

Klára Tasovská a Lukáš Kokeš navštívili pro změnu Podněsterskou moldavskou republiku. Jejich filmPevnostpojímá pohled k sousedům jako výlet do skanzenu komunistické totality dvacátého století.

Argo

Zahraničním novinkám dominujeArgo. Další pozoruhodné drama Bena Afflecka vychází z reálných událostí v Iránu, kdy se americká vláda pokusila na konci 70. let. v tajné akci osvobodit šestici svých občanů z blokády povstalců. Klíčovou roli v tom sehrál Hollywood a dlouhá léta se o tom nevědělo.

Zdroj: Youtube

Sedm psychopatů

ThrillerSedm psychopatůje druhým dílem režiséra Martina McDonagha, tvůrce filmu V Bruggách. Hrdinou je neúspěšný scenárista, jenž hledá múzu v bizarní společnosti dvou zlodějů. Nezaměstnaný herec Billy a zdánlivě usazený Hans provozují povážlivou živnost: kradou psí mazlíčky, které za tučný honorář vrací majitelům. Než narazí na zákeřného protivníka… V hlavních rolích uvidíme Colina Farrella, Christophera Walkena a Sama Rockwella.

Zdroj: Youtube

Legendární parta

Americké provenience je i animovanáLegendární parta. Jistý podvratný mizera se rozhodne vzít dětem radost ze života. A tak se sešikuje parta superhrdinů, jež ho musí zastavit. Podívaná v 3D čerpá ze známých postav amerických story, je ale otázkou, zda českému publiku něco řeknou (Santa, Sandman, Jack Frost).

Zdroj: Youtube

Francouzské novinky

Pětice francouzských novinek vstupuje do kin na počest právě skončeného Festivalu francouzského filmu. Kuře na švestkách podle komiksu Marjane Satrapi nabízí něžně groteskní rekonstrukci  manželství slavného houslisty i úvahu nad tím, kde končí vztahy bez lásky, s mistrným výkonem Mathieua Amalrica. Břitký pohled do politického zákulisí i soukromí státního úředníka je fantaskní studie muže, jenž na sebe bere během jednoho dne nejrůznější identity – v uhrančivém podání režisérova věrného druha Denise Lavanta. Hořká komedie Co kdybychom žili společně? líčí přátelství penzistů, kteří se v zájmu zachování vnitřní identity i důstojnosti rozhodnou žít pod jednou střechou. A konečně Proti větru se vydává hrdina v pojetí Benoita Magimela, když se po záhadném zmizení své ženy snaží najít ztracené jistoty a vytvořit svým dětem potřebné zázemí.

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube