První z nich, crazy komedie o vztazích, je z pera Tomáše Svobody, který debutoval filmem Hodinový manžel. Líčí příběh cukrářky, jež čelí kromě hory šlehačky ve svém obchodě i nátlaku své úporné matky. Ta se totiž rozhodne, že svou rozvedenou dceru dá znovu dohromady se zetěm, jenž se nechal na čas oblouznit mladou dívkou. Jenže zeť to, jak se zdá, myslí vážně a chystá svatbu. A tak bývalá tchyně roztočí kolo intrik, aby mu jeho snoubenku znechutila. Nebude to snadné: půvabná brunetka je totiž nejen krásná, ale i vzdělaná a chytrá… Hlavní roli nešťastné cukrářky si zahrála Lenka Vlasáková, její razantní matku Jana Švandová, exmanžela David Matásek a jeho nastávající Andrea Kerestešová.

Zdroj: Youtube

„Parkourový" snímek Petra Oukropce se jmenuje Ani ve snu a poprvé díky němu uvidíme české parkouristy v akci na plátně, neboť natáčel s reálnými členy této uzavřené komunity. Druhý film producenta a režiséra snímku Modrý tygr na sebe upozornil už v únoru na Berlinale, před týdnem se s úspěchem promítal na Finále v Plzni. Teď vstupuje do distribuce. Jeho hrdinka Laura je zosobněním městského teenagera – vzdorovitá, osobitá, toužící po lásce i uznání. Kontrast mezi osamělým vnitřním světem a anonymitou rušného města ji nutí hledat únik mimo domov a komplikovaný vztah s matkou. Jejím cílem je proniknout do party parkouristů a skrze městské překážky zdolávat i sebe sama. Režisér pro roli objevil nadanou parkouristku Barboru Štikarovou, která spolu s dalšími neherci z tohoto adrenalinového prostředí dává filmu potřebnou autenticitu. Významnou roli v utváření nálady hraje kamera Tomáše Sysla a hudba Filipa Míška.

Zdroj: Youtube

Ze zahraničních novinek poutá pozornost brilantní dánské drama Boj. Jeho režisér Tobias Lindholm se proslavil jako autor scénáře k filmu Hon – nelítostné štvanici na muže osočeného lživě ze sexuálního obtěžování dítěte. Hrdinou jeho nového snímku je opět muž na hraně, jen vypjaté kulisy jsou jiné: válečná afghánská zóna. Důstojník Claus je krizovými okolnostmi donucen udělat rozhodnutí, které je neslučitelné s vojenskou povinností. Jeho dohra před vojenským dánským soudem je složitá, protože Claus musí volit mezi osobní ctí a zájmy své rodiny. Mnohem bolestnější je ale zatížené morální svědomí, s nímž bude nyní muset žít…

Zdroj: Youtube

Ptáci a lidé. Tak pojmenovala pařížská filmařka Pascal Ferranová svůj křehký snímek o dvou lidech, kteří se potkají v pařížském letištním komplexu. Americký inženýr, který se ocitá pod velkým profesním a citovým tlakem, a mladá francouzská hotelová pokojská – dva tápající lidé, hledající nový impuls ve svých životech.

Zdroj: Youtube

Pro pamětníky – ale nejen pro ně – je tu pokračování nové filmové adaptace příběhů Bella a Sebastián. Moderní barevná verze Christiana Duguaye ctí známá dobrodružství chlapce a horského psa, ale nabízí velkorysejší podívanou, natočenou v savojských Alpách. V hlavní dětské roli na sebe upozornil talentovaný jedenáctiletý Félix Bossuet, Césara hraje Tchéky Karyo, kterého známe mj. z filmů Babel nebo Příliš dlouhé zásnuby.

Zdroj: Youtube