Motoráček s Janou Plodkovou a Václavem Neužilem. Ten odstartuje 28. ročník filmového festivalu Finále 2015, který začne tuto neděli v Plzni. Vtipnou vlakovou znělku vystřídá premiérové uvedení restaurovaného celovečerního filmu Jiřího Trnky Staré pověsti české, který tradiční přehlídku domácí filmové a televizní tvorby v neděli večer v Měšťanské besedě zahájí.

Klasický loutkový film z roku 1952 oživuje hrdiny české mytologie a v roce 1953 vyhrál Stříbrného lva v Benátkách. „O projekci restaurovaných Starých pověstí českých mají zájem v celém světě. Jiří Trnka je světoznámý umělec, ale kvůli špatnému stavu jeho filmových kopií se s nimi nemělo možnost seznámit mnoho zájemců. Věříme, že se to nyní změní," říká Radek Auer ze společnosti Plzeň 2015 na adresu snímku, jehož digitalizace přišla na více než 1,5 milionu korun. Podělily se o to město Plzeň, ministerstvo kultury a Národní filmový archiv.

Soutěž celovečerních a animovaných filmů, do níž bylo vybráno dvanáct českých a slovenských snímků, bude hodnotit mezinárodní porota, jíž předsedá režisér David Ondříček. Ve výběru jsou Cesta ven, Díra u Hanušovic či Hany, snímek Andrey Sedláčkové Fair Play sítem neprošel. Jak to vypadá, smůla, kterou, bůhvíproč, utržil na cenách české kritiky i Českých lvech, kde ho akademici navzdory rekordním nominacím nechali bez povšimnutí, jej provází i v Plzni. Soutěžit budou ve dvou sekcích také televizní projekty a dokumenty. A tradičně o svých favoritech rozhodne studentská porota složená z posluchačů Západočeské univerzity v Plzni.

Výročí konce 2. světové války

„Rozhodli jsme se uctít také 70. výročí konce 2. světové války, které se do festivalu prolne z programu letošního Evropského hlavního města kultury," přibližuje ředitel Ivan Jáchim. „Připravili jsme proto mimořádné projekce v sekci Stigmata holocaustu, které se konají ve zrekonstruovaných Loosových interiérech v Bendově ulici 10, kde uvidíme například snímky Obchod na korze, Musíme si pomáhat nebo Protektor. S diváky přijdou besedovat i odborníci." Mezi těmi najdeme mj. tajemníka federace židovských obcí Tomáše Krause nebo Lea Pavláta, novináře a spisovatele. Sekce potrvá od 27. do 30. dubna.

Festival tradičně vzdá hold domácím filmařům, letos to budou režiséři Jiří Svoboda, Pavel Juráček a Stefan Uher, první z nich dostane na Finále i knihu o jeho díle, kterou tu pokřtí autoři Ivana a Jan Lukešovi. Dojde i na české předpremiéry, mezi nimiž jsou animovaný snímek Malý pán, Uspávačka Martina Dolenského o nejznámější české vražedkyni Jaroslavě Fabiánové či absolventský film Štěpána Altrichtera Schmitke. Posledně jmenovaný už má na kontě cenu, vyhrál v německém Cottbusu cenu za nejlepší debut. Roli Julia Schmitkeho, německého konstruktéra bloumajícího mysteriozním krajem na pomezí Česka a Německa, ztvárnil zkušený německý herec Peter Kurth. Sekce Zoom se zaměří na francouzské filmy, mj. snímek Táhni do pekel.

„Televizní tvorbu rozdělenou na část cyklickou a necyklickou, zastoupí v soutěži mj. vybrané díly seriálu Až po uši, České století, Život a doba soudce A. K. nebo Škoda lásky, porotě velí Libuše Šmuclerová. A podařilo se také sestavit zajímavou kolekci filmů v sekci Sláva animace," vypočítává programová ředitelka Verunka Košařová. Festival, který nabídne tradiční autorská čtení, koncerty a talkshow, potrvá do 2. května.